Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Plocka bort Skog från skogen 

"Tar man något från någon ska man ersätta det".

Citatet är hämtat från onsdagens Dagens industri. Orden kommer från landets landsbygdsminister, Sven-Erik Bucht (S). Och de, får man säga, utgör själva grunden för vår samhälleliga samexistens.

Alternativet, att inte ersätta det man tar, heter stöld. Punkt.

I samma artikel betonar Bucht också att "För mig och regeringen är äganderätten oerhört central."

Skönt att höra. Men tyvärr ät det inte alla som lyssnar.

Miljöminister Karolina Skog (MP) är en som slagit dövörat till – och hon ingår ändå i den regering som Bucht talar sig så varm om.

Sedan Miljöpartiet kom in i regeringen har den svenska skogspolitiken hamnat i brant utförsbacke. Inte minst eftersom just äganderätten åsidosätts å det grövsta.

Skog och Miljöpartiet driver linjen, med hänvisning till så kallade nyckelbiotopinventeringar och den svenska artskyddsförordningen, att staten aktivt ska förhindra skogsavverkningar. Mer av den svenska skogen ska skyddas från avverkning, men de skogsägare som drabbas av de statliga påbuden får inte längre ekonomisk ersättning för ingreppet.

I praktiken går det till så att statliga Skogsstyrelsen kan klassa ett område som skyddsvärt efter en inventering av nyckelbiotoper eller att man pekar på artskyddsförordningen.

Ett exempel från tidningen Land skogsbruk belyser hur det går till. En markägare i byn Draven i Härjedalen stoppades av Skogsstyrelsen från att avverka 7,4 hektar granskog – området klassades som nyckelbiotop.

En värdering visade att en kvarts miljon kronor i ersättning skulle utgå från staten, men efter ett års väntan utan att ha fått betalningen valde markägaren att gå till domstol för att få ut sina pengar. Från Kammarkollegiet kom då plötsligt nya besked: staten sa helt nej till ersättning. Men om det skulle utgå någon skulle den bara bli 12 014 kronor – ynka fem procent av vad värderingen sade.

Det är helt orimligt. Gängse praxis är att om staten tar något ersätts ägaren. Numera tar staten utan att betala ersättning. Decennier av investeringar i både tid och pengar riskerar att gå helt förlorade.

Är det så som landsbygdsministern säger, vilket vi tror och hoppas, att äganderätten är central för regeringen måste Stefan Löfven få Karolina Skog att begripa det.

Uppenbart är Sven-Erik Buchts devis, "Tar man något från någon ska man ersätta det", helt främmande för miljöminister Karolina Skog (MP). Hon har tvärtom markerat att det inte blir någon förändrad lagstiftning, ej heller en större budget för ersättningar.

Dagens industri, som i en serie artiklar skildrat hur regeringens skogspolitik slår, har träffat flera skogsägare som nu är rejält förbannade. Exportintäkter riskerar att minska, miljardinvesteringar och arbetstillfällen är hotade inom skogen – en av våra viktigaste basnäringar.

Det finns ett enda att göra, statsminister Stefan Löfven (S) måste agera.

Är det så som landsbygdsministern säger, vilket vi tror och hoppas, att äganderätten är central för regeringen måste Stefan Löfven få Karolina Skog att begripa det.

Annars får Skog faktiskt ägna sig åt något annat.