Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Personligt ansvar gäller – även under soliga dagar

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Knappast någon lär ha missat uppmaningarna om att tvätta händer, hålla avstånd, undvika folksamlingar, inte resa, värna våra äldre och att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.

Sveriges strategi genom hela coronapandemin bygger på att människor har, och tar ett personligt ansvar. Det är denna tillit som gör att det svenska samhället har kunnat hållas öppet – att vi har sluppit nedstängningar som många andra länder infört.

Frihet under ansvar är inte alltid lätt att förstå. Och bland de som varit kritiska mot den svenska linjen finns argumentet att staten måste peka med hela handen och ha mycket tuffa restriktioner – det är först när friheten inskränks som folk begriper att det är allvar, heter det.

Det är skillnad på att tvätta och två sina händer, så att säga.

Och det är klart, personligt ansvar kommer inte naturligt för alla. Det betyder att du måste tänka själv, att du måste tänka på andra – och att du inte kan skylla ifrån dig.

Det är skillnad på att tvätta och två sina händer, så att säga.

I mars, april och maj har svenskarna varit duktiga på att dra sitt strå till stacken och följa råden. Förutom det stora misslyckandet att Sverige fick smittspridning inom äldreomsorgen, med många avlidna som följd, har coronasmittan varit under kontroll. Och den berömda kurvan över smittade har efter en längre platåfas nu börjat peka nedåt. Särskilt i Stockholmsregionen, inklusive Södertälje och Nykvarn.

Veckans coronarapport från Smittskydd Stockholm berättar att totalt 12 333 har testat positivt i länet, därav 698 från Södertälje och 37 från Nykvarn. Räknar man per capita har Södertälje den högsta siffran över smittade per 10 000 personer (71) och Nykvarn den lägsta (37) av länets kommuner. I Södertälje har 101 personer avlidit i covid-19, i Nykvarn är antalet lägre än tio.

De senaste dagarnas sol och värme har tydligt visat, på stränder och andra platser, att Södertäljebor gör andra prioriteringar än att visa hänsyn och ta ansvar.

Men som sagt, smittspridningen är på väg nedåt. Såväl på sjukhuset som inom kommunens omsorgsverksamheter är läget lugnare nu.

Det kan vara ett bedrägligt lugn. Det kan komma en ny våg – och smittspridningen kan ta fart i de stora delar av landet som fortfarande sett mycket få fall av covid-19.

Det betyder inte att faran är över – coronapandemin pågår. Dessvärre verkar alltfler ha missat detta.

De senaste dagarnas sol och värme har tydligt visat, vid stränder och andra platser, att Södertäljebor gör andra prioriteringar än att visa hänsyn och ta ansvar. Och nu väntar nationaldagshelgen.

Kommunstyrelseordförande Boel Godner (S) uttryckte under onsdagens coronapressträff, med hårda ord, sin oro över det som hon beskrev som kaos på badplatser och parkeringsplatser, där stämningen blivit direkt hotfull och polis fått rycka ut. Och Godner sade bestämt att ”vi måste kamma till oss”.

Det har hon alldeles rätt i.

Det gäller att hålla i. Och att hålla ut.