Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Nej till att inkomstpröva barnbidraget

Annons

Från gång till annan poppar den upp – frågan om att behovspröva barnbidraget.

Nu är det dags igen. Sveriges radio berättar att flera borgerliga riksdagsledamöter – varav Joar Forssell (L) och Magnus Ek (C) är två – var för sig kommit till just den slutsatsen.

Anmäl text- och faktafel

De grundar sin tanke på att bidrag inte ska betalas ut till dem som inte behöver det – då föräldrars inkomster varierar.

Självklart ska skattemedel användas klokt. Men det är fel att stöpa om just barnbidraget till vad som liknar en allmosa.

Det generella barnbidraget har i 70 år betalats ut till Sveriges barnfamiljer – i dag ligger det på 1 250 kronor per barn, mellan 0 och 16 år.

En grundtanke är att det ska utjämna inkomstskillnader mellan hushåll med barn och utan, inte mellan ”rika” och ”fattiga” – vill man uppnå det senare är det bättre att se över skattesystemet, lägre skatt för låga inkomster till exempel.

Barnbidraget syftar till att balansera belastningen över en livscykel, familjer får stöttning under barnaåren då de har stora utgifter och bidraget har – det tål att påpekas – barnens bästa i fokus utan att först kontrollera mammas och pappas inkomst.

Just det faktum att det är lika för alla har stora poänger.

Ökar din inkomst över en viss nivå blir bidraget lägre – incitamentet att ta ett arbete minskar. Detta leder snarare till att fattigdomsfällor permanentas.

Jämför med andra samhälleliga bidrag som finns för ekonomiskt svaga hushåll, som har det gemensamt att de inkomstprövas. De har också det gemensamt att de därmed har inbyggda tröskeleffekter. Ökar din inkomst över en viss nivå blir bidraget lägre – incitamentet att ta ett arbete minskar. Detta leder snarare till att fattigdomsfällor permanentas.

Den marginaleffekten ska inte förringas. Ett inkomstprövat barnbidrag skulle motverka människors vilja att jobba lite extra.

Lägg därtill att dagens system är enkelt – administrationskostnaden för att införa en behovsprövning blir avsevärt högre. Dessutom finns alltid en risk för fusk när inkomsten ska anpassas efter bidragströsklar, vilket tarvar en kontrollapparat.

Intressant i sammanhanget är att just Liberalernas Joar Forssell och Centerpartiets Magnus Ek nu tänker i dessa banor. De är båda ordförande för respektive partis ungdomsförbund – och har inte sina partier med sig här.

Inte minst Centerpartiet har av tradition hört till det allmänna barnbidragets främsta förespråkare. Med all rätt. Barnbidraget är bra som det är.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är att barnbidraget är en del av den generella välfärden i det svenska samhället.

Argumenten för ett inkomstprövat barnbidrag går att använda på andra ställen.

Vad mer ska relateras till inkomsten om vi inför behovsprövade barnbidrag? Tandläkarbesök, sjukhusvård, utbildning? Ska alla barn ha gratis tand- och sjukvård eller skolgång som i dag? Detta oavsett vad föräldrarna tjänar. Eller ska vi införa avgifter baserade på mammas och pappas inkomst?