Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: När Merkel visar ryggrad visar Kristersson sin svans

Med stadig röst talade förbundskansler Angela Merkel: ”Att minnas brottslingarna, att minnas förövarna och att hedra minnet av offren är ett ansvar som aldrig upphör. Det är inte förhandlingsbart”.

Bakom Merkel på den svarta väggen i Auschwitz-Birkenau hänger fotografier på människor som mördades av nazisterna. Framför henne satt några av dem som överlevde Förintelsen.

Det finns inget bäst före-datum på Merkels uttalande. När hon ser förintelseöverlevare i ögonen är hon att lita på.

Fredagens besök i det koncentrationsläger där nazisterna mördade långt över en miljon människor var Merkels första under sina 14 år som förbundskansler. Hon har tidigare varit i lägren Dachau och Buchenwald, som ligger i dagens Tyskland.

Och i samband med besöket, talet och den minnesceremoni hon deltog i gav Merkel också besked om att de tyska förbundsstaterna skjuter till 60 miljoner euro (motsvarande 630 miljoner kronor) som en gåva till stiftelsen Auschwitz-Birkenau.

Besöket kommer i en tid där högerpopulismen och antisemitismen är på uppgång i Tyskland. Under 2018 steg antalet antisemitiska brott med 20 procent, enligt det tyska inrikesdepartementet. Nio av tio fall kopplas till extremhögern. Och så sent som i oktober i år mördades två personer vid en synagoga i staden Halle av en 27-åring som direktsände sin attack på nätet och även publicerade ett högerextremt manifest.

Merkel markerade tydligt mot denna utveckling.

Hatet mot judar stiger parallellt med framgångarna för partiet Alternative für Deutschland (Alternativ för Tyskland) – AfD-företrädare har öppet ifrågasatt kulturen att ta ansvar och söka försoning på grund av de grymheter som utfördes av Nazityskland. Inom AfD förs också ständiga resonemang om ett folk, en nation som ger starka vibbar till 1930- och 40-talet.

Detta är i stort samma resonemang som AfD:s svenska motsvarighet Sverigedemokraterna framfört, genom bland andra Björn Söder – där judar och samer inte kan bli svenskar.

I en europeisk kontext är kristdemokraten Merkel partikollega med svenska kristdemokrater och moderater. Från svensk horisont är det ofrånkomligt att notera tajmingen med moderatledaren Ulf Kristerssons förehavanden.

Högersvansen – som numera viftar lika ilsket bakom moderat som sverigedemokratisk rumpa – vill tysta Fried.

Parallellt med att Angela Merkel talade om ett icke förhandlingsbart oupphörligt ansvar inför förintelseöverlevare fick Hédi Fried, som kom till Sverige med de vita bussarna efter att ha överlevt Auschwitz-Birkenau, motta detta meddelande (som hon skickade vidare till Dagens Nyheter): ”Åk tillbaka till det land du kom från, och lägg dig inte i svensk politik”.

Meddelandet kom sedan hon påmint om Ulf Kristerssons tidigare löfte till just Hédi Fried att aldrig ha något samröre med SD – ett parti grundat av tidigare nazister.

Högersvansen – som numera viftar lika ilsket bakom moderat som sverigedemokratisk rumpa – vill tysta Fried. Att Ulf Kristersson för samtal med Jimmie Åkesson (SD) uppskattas högt i de kretsarna.

Kontrasten mellan Ulf Kristersson och Angela Merkel är som natt och dag.

Det är skönt att det fortfarande finns konservativa politiker med ledaregenskaper och ryggrad. I Tyskland.

Det skulle vara önskvärt att så var fallet även i Sverige.