Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: När bostadsbyggandet bromsar in drabbas även vi i Bullerbyn

 
Södertälje växer
Visa alla artiklar

Det kan knappast ha undgått någon att behovet av nya bostäder är stort. Såväl nationellt som lokalt.

Och här i LT har den ena byggplanen efter den andra fått utrymme i spalterna. Det handlar om allt från idéerna om höga hus i centrala stan, nya lägenheter i flera stadsdelar samt tankarna om nya bostadsområden i kommundelarna, som exempelvis Sandviken i Enhörna och Kallfors i Järna.

Det kan inte heller ha undgått någon att det ligger stor politisk prestige i löften om nya bostäder. Här i Södertälje har majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet alltsedan valrörelsen 2010 utlovat tusen nya bostäder per år – vilket 2016 omformulerades till 20 000 bostäder på 20 år.

Klyftan mellan löften och verklighet är enorm. För sanningen är att de inte är i närheten av tusenmålet. De har aldrig varit i närheten.

Grafen ovan visar byggnadstakten i Södertälje sedan millennieskiftet, enligt statistik från Statistiska centralbyrån. 2014 var det år som flest nya bostäder färdigställdes, 402 stycken – 2010 var det allra sämsta året, då tillkom bara 49. Totalt handlar det om 3 903 nya bostäder sedan år 2000, varav nästan tre femtedelar är villor.

Förra året, 2017, blev 224 bostäder färdiga – 76 i flerbostadshus och 148 småhus.

Faktum kvarstår. Södertälje hör till länets sämre när det gäller nyproduktion och har gjort så under hela 2000-talet. Inte ens de senaste årens heta byggkonjunktur har förändrat detta.

Men i den politiska prestigens namn finns det få som har lust att på detta sätt titta bakåt. Historiska tillkortakommanden är inte lika lustfyllda att prata om som de mer visionära framtidsplanerna.

Socialdemokraterna prioriterade frågan så högt att man efter senaste valsegern bestämde sig för att ta över ordförandeklubban i stadsbyggnadsnämnden – vänsterpartisten Staffan Norberg manövrerades bort, Håkan Buller (S) flyttade in.

Så hur är då nuläget i denna vår Bullerby?

Jo, å ena sidan visar noteringen från en helt annan statistiskt parameter, ”påbörjade lägenheter i nybyggda hus”, att 951 bostäder var under produktion under fjolåret varav 790 i flerbostadshus. Inte illa.

Å andra sidan flaggar allt fler bedömare för att byggandet kommer att minska i år. Veckan före påsk kom Sveriges byggindustrier med sin konjunkturprognos som pekade på just detta och nu i veckan var det dags för Boverket att ställa samma diagnos. Boverket skriver bland annat att "Inbromsningen förväntas bli stor i Storstockholm, där bostadsbyggandet väntas minska med uppemot 25 procent".

Med stor osäkerhet på marknaden är det sannolikt att många bostadsprojekt helt enkelt aldrig kommer att realiseras.

Boverket ser hur försäljningen av nyproducerade bostadsrätter minskar samtidigt som antalet nya bygglov bromsat in.

Slår prognosen in blir det ett hårt slag. Vi vet av hävd att bostadsmarknaden i Södertälje på intet sätt är immun när konjunkturen viker. Med stor osäkerhet på marknaden är det sannolikt att många bostadsprojekt helt enkelt aldrig kommer att realiseras.

Och det rödgröna löftet om tusen bostäder per år blir än mer avlägset.