Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Med sådana vänner behövs Bagdad Bob i SD

Annons

Sverigedemokraterna är ohotat som uteslutningspartiet nummer ett. Inget annat parti gör sig av med så många medlemmar som Jimmie Åkessons SD. Enbart under förra mandatperioden (2014–2018) sparkade partiet ut hela 37 personer i landet – varav förre gruppledaren i Södertälje Tommy Blomqvist var en. Och sedan valet har utrensningarna fortsatt. Bland andra fick Europaparlamentarikern Kristina Winberg lämna partiet i våras sedan hon larmat om sexuella övergrepp inom SD – och här i Södertälje skickades Marius Kawecki ut i kylan.

Skälen till att partiet säger upp medlemskapen skiftar. Men till de vanligaste hör att företrädarna skriver rasistiska och främlingsfientliga inlägg på nätet. Ur högen av dessa återfinns en distriktsordförande för partiet som på Facebook under flera år skrev rasistiska och islamfientliga kommentarer, kallade politiska motståndare för landsförrädare och framfört tesen att det råder ”inbördeskrig” i Europa.

Och i några fall har SD-företrädare blivit dömda för brott. Så sent som i januari i år beslutade Svea hovrätt att en sverigedemokrat med politiska uppdrag i Södertälje skulle dömas för hets mot folkgrupp – tingsrättens dom fastställdes. Mannen hade på facebook skrivit att ”alla muslimer sympatiserar med isis och alla som inte vill förbjuda islam sympatiserar också med isis”. Rätten konstaterade i sin dom att inlägget var ”starkt generaliserande och utpekar alla muslimer som terrorister”.

Trots att partiet i sju år haft en ”nolltolerans” för att städa bort extremister, rasister och rättshaverister med flera är denna rasistiska dynga alltjämt intimt kopplat till SD.

Det finns många, många fler liknande exempel. Trots att partiet i sju år haft en ”nolltolerans” för att städa bort extremister, rasister och rättshaverister med flera är denna rasistiska dynga alltjämt intimt kopplat till SD.

Det räcker att du loggar in på facebook och söker på ”Jimmie Åkesson” eller ”Sverigedemokraterna”, så kommer du att hitta flera grupper där partiets sympatisörer håller till. Hatet mot invandrare, i synnerhet muslimer, varvas med bilder på hängsnaror och tal om att beväpna sig. Stefan Löfven får absolut mest hat riktat mot sig – men även Greta Thunberg och Annie Lööf är utsatta.

Tidningen Expo har nyligen gjort en mer omfattande granskning av elva av dessa SD-anknutna grupper – både slutna och öppna. Till en av de senare hör ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner” – där bland annat denna kommentar hittades: ”Mera vapen till rasrena svenskar för försvar av fosterlandet å bevara Sverige svenskt”.

Talet om medborgargarden är vanligt. I samma grupp uppmanar en man folk att inte bara beväpna sig utan att också lära sig hur man nyttjar vapnen. I ett första inlägg tycker mannen att ”vi nu kommit till den punkt där beväpnade hemvärnssoldater med skarpladdade vapen borde patrullera våra gator och torg.” Några timmar senare kommer uppmaningen att ansluta sig till Hemvärnet: ”Det kan vara svenska folkets sista försvarslinje ...”

Så där ser flödet ut. Och har gjort så i många år – vilket de många utrensningarna av partiföretrrädare visat. Det är just i sådana facebookgrupper som SD-medlemmar passerat gränsen för vad partiet kan acceptera. Ingen tolerans med nollor, helt enkelt.

Men vad gör då Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson, när TT undrar hur partiet reagerar på vad Jimmie Åkessons trogna vänner skriver? Jo, han tar avstånd från vad som skrivs, men säger först och främst: ”Jag känner inte igen den här jargongen hos våra väljare eller dem som hittills röstat på oss”.

Eh?

Förvisso finns det fortfarande människor som aldrig tar del av nyheter och inte har gjort så i flera decennier. Det finns också de som varken har dator, mobiltelefon eller läsplatta. Eller att de som trots allt nyttjar dessa tekniska verktyg inte nödvändigtvis behöver använda internet, än mindre använda sig av sociala medier – inget twitter, facebook, instagram och sådant.

Men.

Är du presschef för ett av landets största politiska partier – och som utesluter folk just för hur de uttrycker sig – hör du inte till den gruppen, det är ett som är säkert. Tvärtom, det är ditt jobb att ha koll på hur debatten går, vilka åsikter som diskuteras bland de egna sympatisörerna och som partiet kan fånga upp.

När SD-presschefen säger att han inte känner igen jargongen är han inte Henrik Gustafsson. Han är Bagdad Bob.