Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Med keps och solglasögon kan nazisterna gå fria

När Nordiska motståndsrörelsen marscherade i Göteborg den sista september i fjol, i samband med bokmässan, gick det inte obemärkt förbi. Nazisterna var på sin höjd ett par hundra – men runt dem var närvaron desto större. Av poliser, motdemonstranter och medier.

Gör en enkel sökning på nätet och du finner att bild- och filmmaterialet från spektaklet är omfattande. Där finns allt från de professionella tv-kanalerna och tidningarnas direktsändningar och efterhandsdokumentärer. Där finns också privatpersoners foton och filmklipp. Samt motståndsrörelsens (och dem närstående) egna bilder.

Under nazistmarschen förekom ett 20-tal plakat där politiker och journalister – däribland Ebba Busch Thor, Annie Lööf, Mona Sahlin, Willy Silberstein, Magnus Ranstorp, Peter Hjörne, Bert Karlsson, Alexandra Pascalidou och Jan Helin – pekades ut som förbrytare med namn och bild.

Att nazister – med sin närhet till våld och sitt förakt mot demokrati – på detta sätt hänger ut människor är skrämmande. Och tre av personerna som förekom på plakaten polisanmälde nazisterna för förtal.

Det kan man förstå. Men det har de inte mycket för. Kammaråklagare Ulrika Åberg har beslutat att lägga ner förundersökningen, något åtal kommer inte att väckas.

Skälet: utredarna har misslyckats att identifiera gärningsmännen (i detta fall de som håller i ett plakat) eftersom de bär solglasögon och keps. Ulrika Åberg säger i en kommentar till Sveriges radio att "Det är mindre bra, men samtidigt kan vi inte trolla. Vi kan inte identifiera en gärningsperson till detta."

I det digra materialet på nätet är det inte svårt att hitta filmer och bilder som visar även dessa plakat – och vilka det är som bär plakaten. Ett sådant klipp på Youtube från nationalistiska Fria tider visar att ungefär hälften av plakatbärarna har solglasögon på sig, andra har det inte. En handfull bär keps, men majoriteten är barhuvade.

I valet mellan Svea rikes lag och Minsta motståndets lag har polis och åklagare gått på den senare.

Det är viktigt att komma ihåg att flera av nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen är kända av polisen sedan tidigare. Om någon väljer att bära solglasögon skulle – med en rent objektiv betraktelse – de ändå gå att känna igen på andra attribut: som skägg, hår (eller rakad skalle), kläder, kroppslängd och så vidare.

Beskedet att förundersökningen läggs ner visar snarare att viljan och intresset saknats. Rättsväsendet prioriterar annat.

I valet mellan Svea rikes lag och Minsta motståndets lag har polis och åklagare gått på den senare.

Och vilken signal skickar detta till presumtiva våldsverkare och andra hotfulla individer? Bär du keps och solglasögon går du fri?