Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Många C-framgångar i budgeten – men mer återstår

När finansminister Magdalena Andersson (S) beger sig ut på budgetvandring är det förmodligen med lätta steg. Detta eftersom Andersson är förvissad om att hennes budgetförslag kommer att klara sig igenom kommande riksdagsomröstningar. Det som skedde under fjolårshösten – då Moderaterna och Kristdemokraterna, med Sverigedemokraternas stöd, såg till att regeringen fick regera på en oppositionsbudget – kommer inte att ske igen.

Anmäl text- och faktafel

Statsminister Stefan Löfven (S) bygger sitt regeringsunderlag på samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Därför innehåller budgetpropositionen många punkter som tydligt liberaliserar Sverige – vilket är helt nödvändigt och samtidigt gör att många fler svenskar än Magdalena Andersson kan gå med lättare steg.

För Liberalerna är framför allt avskaffandet av värnskatten en fjäder i hatten. Värnskatten har, alltsedan den infördes på 1990-talet (tillfälligt, som det sades då), varit en nagel i ögat för alla som vill att det ska kunna löna sig att utbilda sig.

Beräkningar från såväl regeringen själv som nationalekonomer visar att statens inkomster de facto kommer att öka när värnskatten tas bort. Inkomstskatterna beräknas öka minst lika mycket eller mer, som det staten förlorar i intäkter från värnskatten. Skälet är enkelt. Incitamentet att jobba blir större. Slopad värnskatt gör det mer lönsamt att arbeta för höginkomsttagare – och när de gör så ökar de totala skatteintäkterna för staten.

Även Centerpartiet kan sitta nöjt. Magdalena Andersson levererar flera viktiga C-förslag i sin nådiga lunta.

Satsningen på den psykiska ohälsan för barn och ungdomar är en betydelsefull sådan. Det är helt nödvändigt att köerna till barn- och ungdomspsykiatrin inom BUP blir kortare, men även att resurserna för förebyggande insatser förstärks. Att som ung tvingas vänta på hjälp under långa tider är ett reellt bekymmer i stora delar av landet.

Sitter du med checklistan framför dig går det att bocka av ytterligare reformer som aldrig blivit regeringspolitik om det inte vore för Centerpartiet och Liberalerna.

Andra budgetpunkter med tydlig Centerpartiprofil är det utbyggda stödet till solceller, sänkt skatt för glesbygdsbor och en satsning på för att fler sjuksköterskor inom svensk vård ska våga vidareutbilda sig och skaffa specialistkompetens.

Sitter du med checklistan framför dig går det att bocka av ytterligare reformer som aldrig blivit regeringspolitik om det inte vore för Centerpartiet och Liberalerna. Samtidigt är det så att mycket återstår. Lägger du checklistan bredvid Januariavtalets 73-punktsprogram ser du att flera rutor fortsatt står utan bock – där återstår leverans.

Det är viktigt att ha det med sig. Ett år av mandatperioden har gått. Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen har hitintills varit avtalet troget. Men detta måste också vara fallet för kommande år under mandatperiodens kommande år. Vi väntar fortsatt på flera av Januariavtalets åtgärder för exempelvis bostads- och arbetsmarknaden.

För Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) är det fortsatt viktigt att sätta press. Och hålla blåslampans låga tätt, tätt mot Löfven, Andersson och övriga ministrar i Rosenbad.