Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: M och KD har pinkat in sitt revir

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har nu siktet inställt på att få till ett extraval. Det var det tydliga budskap som Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) basunerade ut i onsdagens partiledardebatt.

Kristersson påstod att ”Det enda som nu egentligen skulle kunna lösa den politiska paralyseringen i vårt land är ett extraval. Då läggs korten på bordet igen” och Busch Thor skulle jobba för att få en ny regering på plats 2020.

Att oppositionsföreträdare säger sig vara missnöjda med den förda regeringspolitiken och står redo att ta över hör till, det är högst rimligt. Rimligt är även att om man sagt A också säger B – att det görs klart vilka som i en sådan presumtiv valrörelse utgör motståndare. Det handlar om att pinka revir.

Detta gjorde också Kristersson och Busch Thor. Bägge undvek nogsamt att ta replik på varandra – samt på Jimmie Åkesson (SD).

Att M och KD räknar med att gå till detta eventuella extraval med SD i sitt lag går inte att uttrycka tydligare.

Det var samma naiva inställning som gjorde att Ulf Kristersson inte kunde bli statsminister för drygt ett år sedan

Samtidigt tycks M och KD fortfarande räkna med att det kan stanna vid att SD ingår i regeringsunderlaget, ett parti att samarbeta med kring sakfrågor, inte mer.

Det var samma naiva inställning som gjorde att Ulf Kristersson inte kunde bli statsminister för drygt ett år sedan – Centerpartiet och Liberalerna såg faran i att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Och naiviteten tycks bestå. För det kommer visa sig vara en ytterst bedräglig beräkning, den som M och KD nu gör. Med tanke på de senaste opinionsmätningarna (i Demoskop förra veckan fick M och KD tillsammans 24,1 procent, SD fick 24,5) är det snarare så att M och KD kan bespetsa sig på att ingå i Jimmie Åkessons regeringsunderlag – enligt premissen att största partiet i ett regeringsunderlag blir statsminister.

Hur lockande är det för moderata och kristdemokratiska väljare?