Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Lyssna på finansministern – och du saknar Håkan Juholt

Minns du Håkan Juholts linjetal som nyvald partiledare för Socialdemokraterna? Nej, det gör inget – de flesta minns knappt att Juholt varit partiledare.

Nåväl, i linjetalet i Stockholm i mars 2011 lyfte Håkan Juholt frågan om barnfattigdomen. Han sade: "Det finns ingenting viktigare. Barnfattigdomen är oacceptabel. Sverige ska inte vara ett land där hundratusentals barn tvingas leva i fattigdom. Det är en skam för Sverige."

Givetvis var han kritisk mot den dåvarande alliansregeringen för detta. Men främst låg det ett ideologiskt patos bakom. Juholt ville se ett samhälle som solidariskt ställer upp för de mest utsatta – man skulle kanske kunna kalla det medmänsklighet.

Som av en händelse är det i princip samma opinionsnivå där S ligger i dag med Stefan Löfven vid rodret.

Nu blev Håkan Juholts saga som partiordförande kort. Under tio turbulenta månader, från mars 2011 till januari 2012, fick han leda Socialdemokraterna. Han hade flera brister. Men till slut sänktes han av raset i opinionen – S hade bara stöd av 25 procent av väljarna och paniken spred sig i partiet.

Som av en händelse är det i princip samma opinionsnivå där S ligger i dag med Stefan Löfven vid rodret. Där stannar också likheterna mellan Juholts solidariska socialdemokrati och dagens hårdföra variant.

Allra tydligast manifesteras den hårda linjen av finansminister Magdalena Andersson (S). I Dagens Nyheter i tisdags fick även hon prata om barnfattigdom.

Magdalena Anderssons budskap var det motsatta mot Håkan Juholts.

Hon valde att rikta kängan mot barnen. Budskapet var att regeringens strama flyktingpolitik är att tacka, den gör att de fattigaste barnen håller sig borta från Sverige.

Det är sju år mellan talet av Juholt och intervjun med Andersson. Sju svåra år för Socialdemokraterna – i alla fall för de socialdemokrater som tror på ord som empati, solidaritet och att alltid stå på de svagas sida.

Det finns inte mycket plats för sådant när Löfven och Andersson styr – då sparkar man nedåt.