Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Löfvens pragmatism kommer gå hel ur det här

I alla tider har det knakat när den socialdemokratiska självbilden ställts mot verkligheten. Under 1 maj-manifestationerna blir det extra tydligt att S på plakat och i tal får driva opposition mot den makt som man själv ofta innehar.

Knakandet fick ny skjuts i höstas när partiet gjorde sitt sämsta val i modern tid – 71,7 procent av svenskarna röstade på andra partier än S – och har knappast bedarrat sedan fyrpartiöverenskommelsen slöts på riksplanet i januari.

Anmäl text- och faktafel

När S trots allt kunde behålla regeringsmakten efter att i förhandlingar ha gått Centerpartiet och Liberalerna till mötes i flera viktiga sakfrågor, sågs det av flera S-sympatisörer som en alltför kraftig högergir – inte minst eftersom den stod i bjärt kontrast med den egna bilden av vad socialdemokrati är.

Bland dem som ”inte känner igen sig i partiet” återfinns namn som Daniel Suhonen – som drog igång en egen underavdelning inom S kallad Reformisterna – och skribenterna Göran Greider och Åsa Lindeborg, som lanserat ett eget vänsterpopulistiskt manifest. De har satt på pränt sådant som de anser att S borde fokusera på – i tron att detta skulle göra partiet gott (och stort). Flera av deras idéer skulle placera Socialdemokraterna till vänster om Vänsterpartiet.

Nu stundar partikongress.

Att det varit gnälligt i leden ger en lämplig fond när landets socialdemokrater samlas i helgen – kongressdeltagarna ska nämligen mötas i gnällbältets huvudstad Örebro.

Det är där som partiledningens pragmatism ska brytas mot vänsterflankens populism.

Inför kongressen kan det vara läge att syna några ingångsvärden – hur ser det verkligen ut med det socialdemokratiska Sverige? Är kampen om Rosenbad och samarbetet över blockgränsen otypisk? Finns det fog för att väljarna skulle gilla en tydligt vänsterorienterad socialdemokrati?

Statsminister Stefan Löfven är inte den ende socialdemokrat som sitter på den yttersta makten. Efter valet innehar S kommunstyrelseordförandeposten i 127 av landets 290 kommuner och är ordförande för 8 av 21 regioner, enligt en sammanställning från SKL.

Extra intressant är att Socialdemokraterna ingår i betydligt fler blocköverskridande styren än vänsterstyren (alltså styren där S och/eller V ingår, men inget borgerligt parti).

Det är bara i 36 av landets kommuner och en enda av regionerna som S har kunnat vara med om att biilda ett så kallat vänsterstyre – i 12 av kommunerna styr Socialdemokraterna på egen hand (fyra av dessa i majoritet, åtta i minoritet).

Ren socialism kittlar allt färre svenskar. Därmed framstår en mer radikal vänsterpolitisk linje som icke relevant.

Det ger vid handen att när väljarna runt om i landet får säga sitt – och S kan ingå i ett styre – är utrymmet för att köra långt åt vänster begränsat. Helt enkelt för att ren socialism kittlar allt färre svenskar. Därmed framstår en mer radikal vänsterpolitisk linje som icke relevant.

Helt klart kommer behovet av förnyelse i partiet prägla helgens manglingar i Närke. Men att Suhonen, Greider, Lindeborg med flera skulle få vatten på sin kvarn – som att denna förnyelse skulle innebära något annat än en fortsatt pragmatisk inställning till att söka samarbeten och att ta ansvar – kommer inte ske.

De frön som vänsterflankspopulisterna vill så har ingen bördig mylla att gro i. Det är verkligheten.