Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Löfvens andra nederlag tvingar S att bjuda till

Strax efter valet – det känns som en evighet sedan – visade riksdagen att de inte hade förtroende för Stefan Löfven (S) och hans regering. Löfven röstades bort som statsminister – endast ledamöterna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade för.

Efter ett mellanspel där Ulf Kristersson (M) prövade sina vingar och fått nej till att bilda en regering med enbart Moderaterna och Kristdemokraterna var det på fredagen åter dags för Stefan Löfven för en riksdagsomröstning. Med samma resultat: ett nej. Men denna gång med ännu bredare marginal – de 28 vänsterpartisterna lade ned sina röster. Röstsiffrorna blev 200 emot och 116 för.

Anmäl text- och faktafel

Därmed återstår nu högst två chanser till för riksdagen att rösta fram en ny regering, innan ett extraval är ett faktum.

Och utan att föregripa den fortsatta processen och talmannens arbete kommer rimligen dessa omröstningar gälla samma potentiella regeringsbildare – Ulf Kristersson och Stefan Löfven.

Kristersson uttalade sig i samband med Löfvenomröstningen: ”Jag ställer upp för en ny omröstning om talmannen tycker att det är meningsfullt. Vi fick nyss en borgerlig budget och jag tror att en borgerlig regering är bäst lämpad att föra den”.

Det ligger en del i detta. Bekymret för Kristersson kvarstår dock – det är upp till honom att göra en eventuell omröstning meningsfull. Kristersson har att förklara hur en sådan regering ska kunna styra Sverige utan att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Det var som bekant därför som Centerpartiet och Liberalerna röstade nej till M-ledaren förra gången. Kristersson saknade den rätta viljan för att sy ihop en borgerlig regering då. Hans chanser är fortsatt mycket små om Moderaterna inte förflyttar sig på den punkten.

Lika små kan Stefan Löfvens möjligheter tyckas vara – två gånger nedröstad som statsminister. Men trots fredagens tydliga nej till S-ledaren är det inte uteslutet att han faktiskt kan få en ny möjlighet senare.

För till skillnad mot Ulf Kristersson har Socialdemokraterna de facto fört konkreta samtal med partier utanför sin närmaste vänskapskrets.

Och socialdemokratin skickar mycket tydliga signaler att de är villiga att fortsätta de samtalen. Redan när Centerpartiet i måndags valde att kliva ut ur förhandlingsrummet såg Stefan Löfven det mer som en paus i samtalen – och partiets gruppledare Anders Ygeman (S) konstaterar nu att dörren står öppen för fortsatta förhandlingar.

För Socialdemokraterna finns en sak som är överordnad allt annat – att partiet behåller statsministerposten.

S har alltså inte gett upp hoppet om en S plus MP-regering, med Centerpartiet och Liberalerna som stöd. Det är inte konstigt. För Socialdemokraterna finns en sak som är överordnad allt annat – att partiet behåller statsministerposten.

Ha det i åtanke när du analyserar vad som gick snett senast.

I förhandlingarna mellan de fyra partierna gav Socialdemokraterna rejäla köttben (kan naturligtvis vara ett vegetariskt alternativ) till de två mindre partierna, för att få dem nöjda. Liberalerna lovades slopad värnskatt och Miljöpartiet fick ett återinfört friår – löften som skulle kosta statskassan flera miljarder kronor.

Men lägg märke till att Centerpartiet, som S är helt beroende av att få med sig, fick intet.

Det går naturligtvis att se det som att utsikterna att S och C ska komma överens är borta. En annan tolkning är att det vi ser är ren förhandlingstaktik – i den högre skolan.

Fullt naturligt avbröt C samtalen, och partiledaren Annie Lööf konstaterade att det var meningslöst att fortsätta eftersom Socialdemokraterna saknade vilja att kompromissa. Samtidigt som Lööf bedyrar att Centerpartiet fortsatt är villiga att bryta dödläget och förhandla.

Det går naturligtvis att se det som att utsikterna att S och C ska komma överens är borta. En annan tolkning är att det vi ser är ren förhandlingstaktik – i den högre skolan.

Birollsinnehavarna, L och MP, leds bort på sina sidospår. Och manegen är krattad för kampen mellan huvudrollsinnehavarna, S och C.

Löfven vet att det kommer att kosta för att få Lööfs stöd – men provade i sitt första drag att inte ge något alls för att se hur lättköpt stödet var. Centerpartisterna synade bluffen och marscherade ut.

Socialdemokraterna spelar högt – risken ur deras synpunkt finns att Kristersson nu får chansen att forma en regering som får riksdagens stöd.

Men i kalkylen ligger att så inte blir fallet. Då går bollen tillbaka till Löfven.

Med två nej bakom sig, en enda statsministeromröstning kvar innan extraval och ett fortsatt behov att blidka Centerpartiet kommer Löfven söka nya möten med Lööf.

Socialdemokraterna måste dessutom tvingas att tänka om. S måste bjuda till.