Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Löfven agerar som om han vore Kinberg Batra

Opinionsmässigt har Socialdemokraterna befunnit sig i en svagt lutande nedförsbacke under hela mandatperioden. Det har inte uppmärksammats särskilt när utförslöpan varit brantare för andra partier – som exempelvis Miljöpartiet och Moderaterna – eller när en stor del av den politiska debatten kretsat kring om Alliansen ska kunna hålla ihop eller ej.

Men nu, drygt fyra månader in på valåret och med knappt fyra månader kvar till valdagen, går inte S under radarn längre. Panikstämningen går att ta på.

Förklaringen är enkel. Socialdemokraterna brukar traditionellt vara svaga under valrörelser och valspurtar och då tappa ytterligare i väljarstöd. Att som nu starta från detta rekordlåga läge är därför rena mardrömmen. S känner pressen att hejda väljarflykten på något sätt, och det måste ske snabbt.

Detta är inte svårt att begripa, mer obegripligt är strategin partiet har valt.

Stefan Löfven (S) verkar tro att lösningen för att stoppa tappet av väljare är att göra en Anna Kinberg Batra (M).

Moderaternas förra partiledare klev in i sin roll efter valförlusten senaste med ett mål i sikte: att vinna tillbaka tidigare moderatsympatisörer från Sverigedemokraterna. Och sedan gjorde Moderaterna kraftiga kursändringar i migrations- och flyktingpolitiken.

Men det hjälpte inte, väljarna gjorde inte som moderatledaren tänkt. De strömmade inte tillbaka trots att M levererade ett batteri med förslag om tuffare tag mot flyktingar och invandrare, förslag som låg helt i linje med Sverigedemokraternas ståndpunkter. Inte heller när Kinberg Batra i januari 2017 öppnade famnen för att bjuda in SD för samtal vände strömmen.

Tvärtom. Moderaterna fortsatte att blöda. De mer liberalt sinnade väljarna lämnade för Centerpartiet i protest mot flirtandet med SD, och på andra kanten lämnade väljare för Sverigedemokraterna eftersom Moderaterna med sin omsvängning och omfamning legitimerade partiet.

I tron att LO-folkets män ska rösta S och inte SD har Socialdemokraterna under året gödslat med repressiva förslag om olika skärpningar på migrationsområdet.

I grunden har Socialdemokraterna samma problem som Moderaterna har. En hög andel av partiets tidigare väljare är numera sverigedemokrater. Det gäller framför allt för manliga arbetare. Partiet vill locka tillbaka dem – och Stefan Löfven är nu i full färd med att agera som, just det, Anna Kinberg Batra.

I tron att LO-folkets män ska rösta S och inte SD har Socialdemokraterna under året gödslat med repressiva förslag om olika skärpningar på migrationsområdet. Tonläget när flyktingar och invandrare diskuteras av S-företrädare bär numera regelmässigt en tydligt negativ klang. Och förra fredagen kulminerade detta i ännu stramare regler när Socialdemokraterna presenterade sin helt nya migrationspolitik – som minner starkt om Sverigedemokraterna (och Moderaterna).

Många socialdemokrater har svårt att förstå varför partiet nu plötsligt ska ligga sked med SD. Det kokar inom rörelsen.

Samtliga fem sidoorganisationer – S-kvinnor, Tro och solidaritet, S-studenter, HBT-socialdemokrater och SSU – och några arbetarekommuner protesterar öppet mot partiets restriktiva linje.

Men det intressanta blir att se hur stödet för S påverkas. Får vi se samma utveckling som för Moderaterna under Kinberg Batra – att väljarflykten tilltar? Att fler socialdemokrater känner att det är legitimt att ta steget till SD nu när partierna tycker i stort sett lika i migrationsfrågan – och på andra sidan att väljare som ogillar omsvängningen lämnar för Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna eller Centerpartiet.