Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Ledighetslöfte vittnar om socialdemokratisk panik

Den som tycker att det är högprioriterat att arbetande föräldrar ska stanna hemma från jobbet kunde jubla när landets statsminister och finansminister presenterade Socialdemokraternas valmanifest.

Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) anser, på fullaste allvar, att det är rimligt att lägga 5,4 miljarder kronor på att mammor och pappor ska stanna hemma varsin extravecka per år – det är ett av de allra dyraste S-löftena. Varje förälder med barn mellan fyra och sexton år ska få fem dagars betald ledighet per år på skattebetalarnas bekostnad. En ledighet som kan tas ut vid skollov och studiedagar – förutsatt att föräldrarna har en anställning.

Löftet är rena valfläsket. Det kan omöjligt beskrivas som något annat än ett desperat försök att köpa medelklassens röster i valrörelsens slutskede. Opinionsmätningarna pekar på att Socialdemokraterna kommer att göra sitt allra sämsta val någonsin och paniken sprider sig i rörelsen.

Men frågan är om väljarna är så lättköpta som S tror.

För sanningen är att Socialdemokraterna går i otakt med verkligheten.

I Sverige av i dag är föräldraförsäkringen väl utbyggd – förmodligen den mest generösa i världen – och antalet semesterdagar som svenskarna har rätt till är också de i topp.

Då vill det forna arbetarepartiet alltså att den som har jobb ska arbeta mindre.

Detta i ett läge där Sverige dessutom har en arbetskraftsbrist som är akut – i de allra flesta branscher.

Arbetsgivarorganisationerna Svenskt näringsliv och Företagarna reagerar med all rätta starkt på detta. Lägre försäljning och sämre produktivitet blir priset av en extra föräldraledighetsvecka när det inte går att hitta ersättare.

Detta gör förslaget extra märkligt. Stefan Löfven (S) och Socialdemokraterna har gång på gång påstått att det stundande valet ska bli en ”folkomröstning om välfärden”.

Men det stannar inte hos privata företag. Konsekvenserna för den offentliga sektorn – vård, barnomsorg och äldreomsorg – är minst lika stora.

Och detta gör förslaget extra märkligt. Stefan Löfven (S) och Socialdemokraterna har gång på gång påstått att det stundande valet ska bli en ”folkomröstning om välfärden”.

Svårigheten att hitta vikarier på sommaren är år från år mycket stor, och exempelvis har hela sjukhusavdelningar tvingats hålla stängt på grund av den stora personalbristen. Och vårdanställda får på flera håll i landet mer eller mindre lukrativa erbjudanden om att skjuta upp sin semester till hösten för att scheman över huvud taget ska ska kunna gå ihop.

Nu vill alltså S förvärra läget med en extra statligt finansierad ledighet som måste tas ut på lovet. Hur gagnar det vår välfärd?

För det är pudelns kärna. Den som vill ”välfärdsfolkomrösta” måste rimligen också tänka på vilken välfärd man kan få för 5,4 miljarder kronor.

Under den socialdemokratiska regeringen har vårdköerna ökat markant och regeringens styvmoderliga behandling av människor i behov av personlig assistans sticker i ögonen. Bara för att nämna något.

Nej, Stefan Löfven. Lägg pengar där de behövs. Det mår även medelklassen bra av.