Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Låt svensk polis ta intryck från lyckade exempel

Annons

Kan du tänka dig hur infanterisoldater och stridsfordon patrullerar på Robert Anbergs väg i Ronna eller Prästgårdsvägen i Geneta? När statsminister Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) får sätta tonen är detta framtidsmelodin – att sätta in militära styrkor i våra mest utsatta stadsdelar.

Att statsministern rör sig i tankebanor som minner om auktoritära regimer har naturligtvis, och med rätta, fått svidande kritik. Satirprogrammet Public service på Sveriges radio lät i söndags Stefan Löfven utveckla sin idé: "Ska det sättas in militär i förorten får det bli rysk militär. Att avvara svensk militär till lite stenkastning och brinnande Ford Escort det håller jag för uteslutet osannolikt ..."

Politiker och politiken behöver sans och balans.

Och då är det bra att det finns de som ser alternativen till Löfven och Åkesson, de som förstår att militären finns för att skydda vårt land från yttre hot – inte för att utföra polisens uppgifter där organiserad kriminalitet verkar.

Dagens Nyheters debattsida gör Centerpartiets partiledare Annie Lööf och rättspolitiske talesperson Johan Hedin just detta – visar på alternativ.

Lööf och Hedin lyfter blicken och pekar på New York. Där har polisen framgångsrikt arbetat för att göra gatorna säkra. Inte genom att bemöta tungt beväpnade kriminella med tungt beväpnade militärer – utan genom att på allvar ta hand om brottsligheten. All brottslighet.

Det finns de som ser alternativen till Löfven och Åkesson, de som förstår att militären finns för att skydda vårt land från yttre hot

Och utifrån de lärdomar som finns att dra från New York föreslår nu Centerpartiet att Sverige bör ta efter. I fem punkter listas vad den amerikanska storstaden gjort, och vad som skulle kunna vara ett gångbart recept även här.

Först och främst handlar det om att införa en nolltolerans mot småbrott. Unga förmågors väg in i kriminalitet börjar ofta genom mindre brott. Genom att polisen inte ser mellan fingrarna med denna kriminalitet går det att sätta stopp i tid.

Men i Sverige är detta lättare sagt än gjort. Svensk polis har problem att utreda de små vardagsbrotten – alltför ofta hamnar de på hög eller skrivs av. Centerpartisterna vill därför satsa på lokalt förankrad polis som är synlig och där det finns resurser att gripa och lagföra.

Punkt två i Lööfs och Hedins lista är att svensk polis måste ha en mycket tydligare och kontinuerlig resultatuppföljning – där nämns exemplet Compstat just från New York – för att på så vis bli effektivare i att förebygga och utreda brott. Tack vare kombinationen aktuell och korrekt informationsinsamling, flexibilitet, effektiv teknik och ständig resultatuppföljning har Compstat gjort att New York-polisen lyckats mycket bra i att bekämpa kriminaliteten. Ledtiden mellan poliserna på gatan till polisledningen är kort och det ger aktuella och korrekta underlag.

Övriga förslag inspirerade från New York gäller bland annat att polisen behöver ha en tydligare organisation för ansvarsutkrävande inom polisen där ledarskapsförmågan hos chefer betonas. Det handlar också om att få ett mer strukturerat samarbete mellan offentlig, ideell och privat verksamhet för att upptäcka brottslighet – butiker, fastighetsägare och andra ingår.

Punkt fem, som kanske är universell och inte nödvändigtvis kopplad till New York, gäller att minska utanförskapet. Det är i socioekonomisk svaga områden som den organiserade brottsligheten kan växa sig stark. Låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet präglar stadsdelar där boendemiljön ofta är eftersatt. Segregation och utanförskap är grogrund för kriminalitet.

Att skapa förutsättningar till egen försörjning är viktigast om samhället ska stoppa brottslingarna. Men det kräver ett helt annat politiskt ledarskap och ansvarstagande än det som i stället väljer att kalla in militär.