Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Kristdemokraterna kan bli nästa krisparti

Backa bandet ett decennium. Svenska tidningar som skrev om Kristdemokraterna nyttjade gärna möjligheten att sudda bort ett ”t” – kvar blev Krisdemokraterna.

Det handlade inte enbart om fyndiga rubriksättare – partiet hade reella problem i opinionen och låg regelmässigt under fyraprocentsspärren under mandatperioderna. Dess företrädare höll tummarna för att partiet skulle kunna göra en riktig ordentlig valspurt – vilket KD de facto lyckats med i valrörelse efter valrörelse.

Men med Ebba Busch Thor (KD) som partiledare har det blivit mindre tungt att vara kristdemokrat. Fyraprocentsspärren kan partiets vänner numera skåda från ovan, marginalen nedåt har varit betryggande.

Vid senaste riksdagsvalet fick KD 6,3 procent. Under månaderna därefter fortsatte rusningen uppåt – och i maj 2019 visade opinionsinstitutet Novus att 10,7 procent av väljarna tänkte rösta på KD.

Då sprack bubblan. Avslöjandet hur riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) hade röstat i abortfrågan (även när småflickor utsatts för våldtäkt) under sin tid som Europaparlamentariker blev en ögonöppnare för många – var det trots allt samma gamla underlivshöger?

Därefter har KD aldrig varit i närheten av tvåsiffriga tal i väljarmätningarna. När samma Novus i förra veckan presenterade sin februarimätning nådde KD 5,9 procent, en bit under valresultatet från 2018. Och trenden är tydlig – detta är den tredje mätningen i rad som KD backar.

Bland kvinnliga väljare 18–29 år skulle bara 3,1 procent kunna tänka sig att lägga en röst på Ebba Busch Thors parti.

Ur den aspekten är det mycket intressant att studera när Novus bryter ner sin mätning på yngre väljargrupper. Bland kvinnliga väljare 18–29 år skulle bara 3,1 procent kunna tänka sig att lägga en röst på Ebba Busch Thors parti. Långt under riksdagsspärren alltså. KD är det enda av riksdagspartierna som hamnar under spärren i denna väljargrupp – såväl Miljöpartiet som Liberalerna, som är de två partier som ligger närmast får bägge över fyra procent.

Kristdemokraterna framstår som i det närmaste ointressant för yngre kvinnor. Frågan är dock när detta sprider sig till andra väljargrupper.

Redan efter riksdagsvalet 2014 konstaterade partiets valanalysgrupp att partiet hade potential att nå nya väljare om man fokuserade mer på hårda frågor som brottsbekämpning, försvar och migration.

Kristdemokraterna av i dag är helt fokuserat på frågor kring migration samt brott och straff. Det är samma frågor som sverigedemokrater och moderater driver.

Därefter bytte partiet partiledare. Med Ebba Busch Thor blev retoriken fränare, partiet klev bort från sitt tidigare sociala patos – och det betalade det sig i väljarkåren.

Det gör det inte längre.

Kristdemokraterna av i dag är helt fokuserat på frågor kring migration samt brott och straff. Det är samma frågor som sverigedemokrater och moderater driver. Såväl Sverigedemokraterna som Moderaterna har betydligt lättare att nå fram till de högerkonservativa väljarna, inte minst tack vare sin storlek – SD är fyra gånger så stort som KD, M tre gånger större.

Dessutom, när Ebba Busch Thor började att skärpa tonläget, såg inte väljarna M, KD och SD som ett och samma regeringsunderlag. Även den tiden är förbi. Och då de tre partierna i princip tycker exakt likadant i de sakfrågor som lockar dessa väljare (hårdare tag mot invandrare) finns faktiskt inget som utmärker KD.

Till detta kommer den tête-à-tête som Moderaterna och Vänsterpartiet ägnar sig åt. M och V har gång på gång funnit varandra i sin strävan att försvåra för regeringen att få igenom sin politik i riksdagen. KD spelar en statistroll, partiet lullar med. Och sedan räknar alla med SD-stöd.

KD har målat in sig i ett hörn. Fortsätter detta kommer Kristdemokraternas negativa trend fortsätta. Eller Krisdemokraterna om du hellre vill.