Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Jimmy Durmaz – ofrivillig förebild på flera plan

På Stockholms anrika olympiastadion står en mycket skäggig man och ler rätt in i kameran när han säger ”Jag är en enkel människa, en som älskar att spela fotboll ...”

Han är på väg mot sitt livs äventyr, han är på väg mot VM.

Att få möjligheten att vara med i ett världsmästerskap för sitt Sverige är stort för varje enskild spelare och inte blir den mindre av att du dessutom är den allra första assyrier/syrianen som tagit plats i en svensk VM-trupp.

Intervjuaren, Caroliné Bernadotte Khamo från Assyria-tv, fångar detta väl när hon redan i presentationen säger ”Jimmy Durmaz, som vi kallar vår egna stolthet”.

Själv är Durmaz ödmjuk inför uppgiften och uppmärksamheten: ”Jag är en av oss alla som har lyckats och bär med mig den svenska flaggan. Jag har alltid vårt folk i blodet, det kommer jag aldrig glömma.”

Några dagar efter intervjun ska det bära av till Ryssland. Ytterligare någon vecka senare är Jimmy Durmaz på allas läppar.

Den rasistiska hatstorm som han tvingats utstå efter matchen mot Tyskland på midsommardagen har äcklat Sverige – och han har mötts av en våg av kärlek.

Durmaz har blivit mer än en enkel människa som älskar att spela fotboll – han har blivit en symbol där mångfaldens Sverige ställs mot enfaldig svenskhet

Durmaz egna ord från pressträffen efter Tysklandsmatchen, är ett ställningstagande som är på pricken: ”Att bli kallad blattejävel, självmordsbombare – få hot mot min familj, mina barn, få mordhot, det är helt oacceptabelt. Jag är svensk och med stolthet bär jag vår tröja och vår flagga”.

Så talar en förebild. På plan och utanför.

Kopplingen till en annan Jimmie – som också han gör livet surt för motståndarna längst ut på högerkanten – och Sverigedemokraterna är ofrånkomlig. Jimmie Åkessons gamla uttalande om att Zlatan Ibrahimovic inte är svensk har rekapitulerats. Och med tanke på att Björn Söder (SD) ännu en gång deklarerade att judar och samer inte är riktiga svenskar bara dagar före hatet och hoten mot Jimmy Durmaz briserade, blir det så att Durmaz får visa på motsatsen, på verkligheten – du kan vara svensk till hundra procent och assyrier/syrian till hundra procent.

Jimmy Durmaz har blivit mer än en enkel människa som älskar att spela fotboll – han har blivit en symbol där mångfaldens Sverige ställs mot enfaldig svenskhet.

Det har skett högst ofrivilligt. Men är ack så betydelsefullt.

För det främlingshat som nu kanaliserats mot Jimmy Durmaz går inte att vifta bort – den drabbar många flera. Hans morbror, gamle storspelaren Sharbel Touma, intervjuas på lt.se och konstaterar att ”vi har alla upplevt rasism på olika sätt. Det har skett tyvärr, men vi har tagit emot det och klarat av det”. 

Ur den aspekten är det bra att hatet kommer fram i ljuset – och att det blir tydligt vilket massivt motstånd som hatarna möter.

Läs också: Familjen tror att stödet till Durmaz tar Sverige vidare: "När kärleken tar över blir man bara starkare"

Den kampen fortsätter. Liksom Jimmy Durmaz kamp i VM. På onsdagseftermiddagen väntar Mexiko i Jekaterinburg för Sveriges nummer 21.

Han kanske får spela från start, han kanske får göra ett inhopp eller så blir han kvar på bänken hela matchen. Alldeles oavsett är han en självklar del i vårt älskade blågula landslag.