Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Järna kommer närmare en ny ishall – för allmänheten

Järna sportklubbs ishockeysektion har länge lobbat aktivt för bättre villkor för sin verksamhet. I januari 2007 invigdes ortens ishall och nio år senare kom ytterligare en utomhusrink på plats, invid den befintliga ishallen.

Klubbens medlemmar har lagt ner stort ideellt arbete för att rusta faciliteterna – bland annat genom att ordna kafeteria och läktare. Och investeringarna har inneburit ett lyft inte bara för JSK:s verksamhet – från de yngsta i skridskoskolan till de äldre i veteranlaget – utan även för Järnaborna som har fått tillgång till en konstfrusen yta för skridskoåkning i dagsljus, strålkastarbelysning eller under månens sken.

Anmäl text- och faktafel

När företrädare för ishockeyn i Järna sportklubb genom åren har argumenterat för sin sak har bristen på istider för träning och match alltid varit nummer ett. Det var otillräckligt med en enda ishall före det att utomhusrinken kom till. Och som hockeybasen Michael Hermansson uttryckte det i en debattartikel i LT: ”Problemet med en kostym som redan är för liten är hur vi ska kunna utöka vår verksamhet när vi inte ens får ihop det nu.”

Hockeysektionen har sedan drivit på för att även isyta två skulle hamna under tak. Att kommunen skulle bygga ytterligare en ishall.

På nästkommande möte i Järna kommundelsnämnd finns frågan med på agendan – och kultur- och fritidskontoret har räknat på två olika byggalternativ.

Det första alternativet beräknas kosta skattebetalarna 16,9 miljoner kronor – då ingår taket, två nya omklädningsrum, en plats för ismaskinen och ytterligare en mindre isyta utomhus.

I det andra alternativet ingår samtliga delar från alternativ ett, men där är tanken att idrottsplatsens närliggande byggnad med bland annat sju omklädningsrum ska byggas in i ishallskomplexet och att även ett kontorsrum och en foajé ska tillskapas. Detta alternativ har en beräknad kostnad på 28,2 miljoner kronor.

Förstudien betonar också att ett ishallsbygge inte ska innebära att den långsiktiga utredningen för hela idrottsplatsområdet, där kommunen satsat på medborgardialoger, läggs på is. Det arbetet pågår parallellt.

Andra intressanta siffror i kultur- och fritidskontorets skrivelse återfinns i en helt annan tabell. Den visar hur mycket som Järna SK de facto har nyttjat utomhusrinken denna vinter – den isyta som var helt nödvändig för att ge klubbens olika lag tillräckligt med tider. Från och med vecka 49 i fjol till och med vecka 9 i år ligger totaltiden som JSK har bokat uterinken på 39 timmar, genomsnittstiden per vecka är knappt tre timmar.

Övrig tid har allmänheten kunnat åka skridskor där.

Att bygga tak över uterinken i Järna handlar i nuläget om att låta allmänhetens åkning hålla till inomhus.

Och med en något byråkratisk formulering i underlaget konstateras att föreningens begränsade nyttjande av uterinken ”av kontoret inte betraktas som en avvikande företeelse”.

Med andra ord. JSK:s behov är inte större. Att bygga tak över uterinken i Järna handlar i nuläget om att låta allmänhetens åkning hålla till inomhus.