Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Insiktsfullt inspel – mitt i skyttegravskriget

 
Vidarkliniken läggs ner
Visa alla artiklar

Annons

I veckan levererade den så kallade KAM-utredningen sitt delbetänkande: ”Komplementär och alternativ medicin och vård – säkerhet, kunskap, dialog”.

Anmäl text- och faktafel

Tajmingen är värd att notera med tanke på beskedet om nedläggningen av Vidar rehab, tidigare Vidarkliniken, i Järna och den diskussion som följt i dess spår.

Åsikterna i debatten, inte minst här i LT, har varit rakt av tudelade. Det är antingen svart eller vitt – ja, eller om det är landstingsgrått som står mot växtfärgsrosa – och en avgrund däremellan.

I den ena ringhörnan står bland andra regionrådet Anna Starbrink (L) och företrädare för Vetenskap och folkbildning, VoF, som reservationslöst hyllar den evidensbaserade skolmedicinen och slår bort allt antroposofiskt som helt och hållet ovetenskapligt.

I den andra står företrädare för Vidarkliniken som Anders Kumlander och Ursula Flatters, samt många privatpersoner – där de själva eller deras anhöriga fått behandling för allt från utbrändhet till vård i livets slutskede. Ett gemensamt drag hos dem som försvarar alternativen till den traditionella hälso- och sjukvården och skolmedicinen är att de bejakar valfrihet samt att de påpekar att definitionen av evidens innehåller mer än bara randomiserade kliniska test. Människor är individer och bäst blir omvårdnaden med ett holistiskt förhållningssätt.

Tonläget har växlat från hårt till ännu hårdare.

Mitt i detta skyttegravskrig, och mitt emellan dessa skyttegravar, dimper KAM-utredningen ner.

Den är inte svartvit, den kommer in med fler nyanser. Inte minst i det långa avsnitt där åsikterna från dem som förespråkar evidensbaserad medicin och dem som förespråkar användandet av komplementär och alternativ medicin och vård diskuteras.

Det är välkommet.

Och utredningen lyfter också fram det som vi känner igen från den lokala Vidardebatten: synpunkten att de forskningsmetoder som används i medicin- och hälsoforskning i dag inte rakt av är tillämpliga inom KAM-området. Kliniska prövningar är bara ett ben av flera. Kvalitativ forskning där patientberättelser och observationsstudier ingår bör också räknas – och räknas med tyngd.

Den tanken, att inte rygga för utsikten att det faktiskt finns att lära av andra, är lätt att gilla.

Den tanken, att inte rygga för utsikten att det faktiskt finns att lära av andra, är lätt att gilla. Svårt att ogilla är också utredningens förslag att utbildningsmoment om KAM skulle kunna införas på utbildningarna för läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, farmaceuter, dietister och psykologer.

Ett sätt att kunna bredda kompetensen, helt enkelt. Det är rätt tänkt.

Till den komplementära medicinen och vården räknas vid sidan av antroposofisk vård och medicin även sådant som yoga, akupunktur, traditionella växtbaserade läkemedel och taktil massage. Ökar kunskapen kring detta inom den traditionella hälso- och sjukvården är det bara att välkomna.

Och även om utredningen inte haft som uppgift att tänka till kring just forskning om komplementär och alternativ medicin eller vård, kommer man ändå med förslaget att de befintliga kvalitetsregister som finns i vården kan kompletteras med kunskaper som finns kring KAM-metoder.

Även detta är en god tanke.