Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Inget fridfullt jullov för Mellanösterns kristna

Nu till helgen är det åter dags för traditionsenligt julfirande – för de ortodoxa kyrkorna. De följer den julianska kalendern, och inte den gregorianska, därav de skilda dagarna för högtiden.

Anmäl text- och faktafel

Det märks här i Södertälje när ortodoxt kristna ryssar, serber och greker firar jul –precis som kopter och ett antal assyrier/syrianer (majoriteten av de syrisk-ortodoxt troende i Sverige har redan klarat av julfirandet).

För de senare är kontrasten uppenbar mellan julens budskap om frid och den verklighet som råder i Mellanöstern, där släktingar och vänner alltjämt lever och verkar.

Det är ett tecken i tiden när Storbritanniens utrikesminister, Jeremy Hunt, nyligen tillsatte en oberoende utredning med målet att kartlägga förföljelsen av världens kristna. Hunt lade fram sina tankar om denna utredning i en debattartikel, där han siffersätter vad det handlar om: ”För ett århundrade sedan var 20 procent av människorna i Mellanöstern kristna, i dag är siffran under fem procent. Det är inte svårt att se varför.”

Och den brittiska utrikesministern konstaterar i debattartikeln: ”Ofta är förföljelsen av kristna en tidig varningssignal om förföljandet av alla minoriteter”.

Beräkningar som brittiska utrikesdepartementet presenterat gör gällande att 250 kristna mördades varje månad 2018 – eller cirka 3 000 på helåret – på grund av sin tro världen över. Att Mellanöstern sticker ut är ingen överdrift.

Förföljelsen mot Mellanösterns kristna tar inte ledigt – där finns inget fridfullt jullov.

För en vecka sedan slog egyptiska säkerhetsstyrkor till mot militanta islamister på flera platser i landet. Vapen och ammunition beslagtogs i räden och enligt uppgift dödades 40 av terroristerna. Enligt ett pressmeddelande från Egyptens inrikesministerium, som BBC citerar, hade terrorgruppen planer på ”en serie av attacker” bland annat riktade mot heliga platser för landets kristna minoritet, kopterna. Egypten har också skärpt säkerheten inför den kommande helgen då kopterna firar jul.

Denna ursprungliga kristna civilisation står på randen till utplåning – det låter alarmerande, men det är likafullt sant.

Bland de allra mest utsatta för religiös terror, vid sidan av kopterna, är de kristna i Irak och Syrien där många av Södertäljes assyrier/syrianer har sina rötter. Det har snart gått 104 år sedan de så kallade ungturkarna, under det osmanska rikets sista skälvande år, inledde slaktandet av armenier, assyrier/syrianer, pontiska greker med flera – ett folkmord som vi känner som seyfo. Ungturkarnas mål var att tillskapa ett religiöst homogent rike – kristendomen hörde inte dit.

Över ett sekel senare är förföljelsen av de kristna i samma landområden smärtsamt lik. Det är bara förövarna som bytt namn – nu är det framför allt Islamiska staten, men även andra militanta jihadistgrupper, som svarar för mördandet.

Denna ursprungliga kristna civilisation står på randen till utplåning – det låter alarmerande, men det är likafullt sant.

Och omvärlden har ett stort ansvar för att så icke sker. Den måste verka beslutsamt och vara långsiktig i kampen mot terrorn.

I detta läge valde USA:s president Donald Trump i december att, om uttrycket tillåts, bete sig som en riktig tomte. Trumps besked att de amerikanska styrkorna i Syrien och Irak ska kallas hem är ren bedrövelse.

I Trumps värld var IS besegrat – i den verkliga världen är så inte fallet.

Ett amerikanskt trupptillbakadragande riskerar att förvärra situationen ytterligare för områdets kristna. Det är inte den julgåva Mellanösterns kristna vill ha.