Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Ingen behöver längre tvivla kring Björn Söder

Publicisten Torgny Segerstedt var en av Sveriges främsta journalister under det förra seklet. Allra främst är han ihågkommen för sin ihärdiga kamp mot Adolf Hitler och nazismen som huvudredaktör på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning fram till sin död våren 1945. Redan 1933, när nazisterna ännu var unga vid makten, skrev Segerstedt i en ledare att ”Den som har ögon att se med, kan icke vara i tvivelsmål om att olyckan är å färde i Tyskland”.

Hans dotter, Ingrid Segerstedt-Wiberg, öppnade kort därefter – och flera år före krigsutbrottet 1939 – ett barnhem för judiska barn som kommit till Sverige. Insikten om vartåt det barkade fanns där.

När Ingrid Segerstedt-Wiberg långt senare fick frågan hur hon och hennes far så tidigt kunde förutse hur Hitler skulle agera kom svaret i två korta meningar: ”Vi läste hans bok. Det stod där”.

Det enkla är ofta det geniala.

Och det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att gå till källan – allra helst i tider när fejkade nyheter och andra osanningar fyller våra flöden.

Björn Söder, sverigedemokrat och riksdagens andre vice talman, skriver nu på debattplats. Söders inlägg är en direkt replik till Södertäljes riksdagsledamot Kerstin Lundgren (C) – och indirekt även ett svar på den storm av kritik som han fått för sina uttalanden om vilka som inte är svenskar. Bland kritikerna återfinns partikamraten Tommy Hansson (SD).

Björn Söder är helt besatt av att dela upp folk och folk. Och han använder begreppen nation och etnicitet just för att göra åtskillnad på människor.

Björn Söder känner sig uppenbart missförstådd. Det behöver han inte göra längre, hans inlägg är klargörande: Björn Söder är helt besatt av att dela upp folk och folk. Och han använder begreppen nation och etnicitet just för att göra åtskillnad på människor. För att exkludera och inte inkludera.

Vilket är just det som kritiken gäller, efter att han nyligen på Centerpartiets facebooksida upprepat att samer och judar inte är svenskar. När Söder för fyra år sedan sade samma sak till Dagens Nyheter uppmärksammades det av Simon Wiesenthal Center som ett av 2014 års grövsta antisemitiska uttalanden.

Söder tycks dessutom leva i tron att den lagstiftning om nationella minoriteter och minoritetsspråk, som ger de fem erkända nationella minoriteterna (samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar) en extra stark ställning, har kommit till för att, med Björn Söders ord, ”givetvis” fastslå att ”de nationella minoriteterna inte är en del av majoritetsbefolkningen – det vill säga svenskarna”.

Han hämtar sin inspiration från det riksdagsbetänkande som kom tio år före det att lagstiftningen kom på plats.

Men lagen kom inte till för att sortera eller gradera människor. Lagstiftningen är tvärtom ett extra skydd som stärker minoriteternas rättigheter inom befolkningen, i enlighet med Europarådets konvention. Den grundläggande tanken är att minoriteter ska ”på lika villkor med majoritetsbefolkningen effektivt åtnjuta alla de mänskliga rättigheterna” – som det står i samma riksdagsbetänkande. Som en extra krockkudde i gemensamt fordon.

Söder påstår sedan att han tycker att det är okej att identifiera sig med någon av dessa fem erkända minoriteter även i det sverigedemokratiska samhällsbygget – de ska ”undantas från allmänna assimileringssträvanden”, vilket betyder att de ”inte tvingas försvenskas”.

Här tål det att påpekas att Björn Söders debattinlägg i LT är ett utdrag från texter han nyligen har skrivit och publicerat på sin egen hemsida i samma ämne. En mening från dessa som han plockat bort från debattartikeln säger att det är ”viktigt att fastslå något så självklart som att en svensk nation, dvs ett svenskt folk, faktiskt existerar”.

Ett folk.

Det låter bekant, otäckt bekant.

När Björn Söder ikläder sig rollen som rikskommissarie för befästandet av den svenska folkstammen och när nästan en femtedel av väljarkåren säger sig sympatisera med hans parti finns inget tvivelsmål: olyckan är å färde för den som har ögon att se med.

Läs debattartikeln, det står där.