Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: I coronakrisen behövs rätt sorts handlingskraft

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Dag för dag kommer nya noteringar om antalet coronasmittade i Sverige och utomlands. Och lika tätt kommer rapporter om hur olika länders regeringar agerar, där stängda nationsgränser trendar just nu.

Att stänga ute omvärlden tas framför allt till för att stilla folklig oro, någon reell effekt för att hindra virusets spridning ser inte experter på smittskydd. Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, är en som är tydlig på den punkten. Enligt TT kommenterade Brostrøm den danska regeringens besked i helgen om gränsstängning så här: ”Det är ett politiskt beslut i många avseenden. Det finns inga betydande vetenskapliga belägg.” Och han tillägger: ”Det finns inte särskilt god dokumentation för åtgärder som gränsstängning, annat än om man stänger gränserna för en ö.”

Hittills hör Sverige till de länder där man litar till kompetensen hos professionen. Det är bra – oavsett hur högt tonläget är på Twitter.

Att politiska beslut kring coronaviruset fattas och kommer att fattas utan att de är grundade i någon riskbild utifrån vårdens erfarenhet lär vi se fler exempel på. Det vetenskapligt rationella drar ofta det kortaste strået när andra stämningar av rädsla och oro ska fångas upp av regeringar som vill visa sig handlingskraftiga.

Hittills hör Sverige till de länder där man litar till kompetensen hos professionen. Det är bra – oavsett hur högt tonläget är på Twitter.

Något annat som kommer dag för dag är ekonomiska krispaket. Regeringen ihop med Centerpartiet och Liberalerna (och med den övriga oppositionens stöd i sann samförståndsanda) gav på måndagen besked om ännu ett sådant.

Detta nya krispaket som finansminister Magdalena Andersson (S), ihop med Per Bolund (MP), Emil Källström (C) och Mats Persson (L) presenterade kan komma att omfatta minst 300 miljarder kronor. Det syftar främst till att möta permitteringar, hindra varsel och stoppa uppsägningar. Bland annat ska ett nytt system för korttidspermittering införas, som minskar företagens lönekostnader med upp till hälften. Staten ska också ta över sjuklöneansvaret i april och maj. Dessutom införs en likviditetsförsäkring för bolag där de bland annat kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter.

I coronasmittans spår är situationen för många svenska företag prekär – och ingen ljusning finns i sikte.

Bakgrunden är given. I coronasmittans spår är situationen för många svenska företag prekär – och ingen ljusning finns i sikte. För en del branscher är läget värre än för andra, men ingen är opåverkad.

Att vidta åtgärder som kan göra det möjligt att överleva och dessutom behålla medarbetare är då fullständigt nödvändigt för att hjälpa företag ur den mest akuta krisen.

Sverige visar här rätt sorts handlingskraft. Krispaketet är rejält tilltaget. Samtidigt vet ingen om det är tillräckligt – insikten om att det kan behövas ytterligare åtgärder måste finnas där.

Coronakrisens omfattning går inte att sia om nu när vi är mitt inne i den – detsamma gäller hur länge effekterna av krisen kommer att bestå. Det är också så att alla de privatpersoner, företag och organisationer som är och blir drabbade inte kan bli kompenserade fullt ut för konsekvenserna.

Corona är ett stålbad. För oss alla.