Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Hölö behöver en fullstor konstgräsplan – ingen halvmesyr

Det finns ett inslag när barn spelar fotboll som ofta blir fel. Det handlar om inkasten. Reglerna säger att spelaren ska kasta bollen bakom och över huvudet, att bägge fötterna ska vara i marken på eller bakom sidlinjen samt att bägge händerna ska hålla i bollen.

Det kräver såväl koordination som koncentration. Och som tur är finns också en mycket förlåtande inställning från domaren. Den flicka eller pojke som inte kastar in bollen på ett korrekt sätt får chansen att göra om tills det blir rätt. Detta gäller även de fotbollsspelare som fått möjligheten att bära Hölö-Mörkö IF:s blå matchställ i unga år.

Det tål att påminna om att denna göra om, göra rätt-chans inte finns för den rödgröna majoriteten i Hölö-Mörkös kommundelsnämnd. Det förslag om en konstgräsplan som ordföranden Tomas Kullberg (S) och kompani kastar in för idrottsplatsen i Hölö är bortkastat.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att det vore fullt tillräckligt med en plan för niomannafotboll. I stället för en för elvamanna.

Det är en väldigt kortsiktig tanke, på gränsen till dumsnål.

Grundläggande fotbollsmatematik ger vid handen att:

• de gällande måtten för niomannafotboll i Sörmland är 72 gånger 50 meter – en yta på 3 600 kvadratmeter.

• för elvamannaspel i distriktsserier krävs 100 gånger 60 – eller 6 000 kvadratmeter.

Fördelen med den större planen är att det på denna också ryms två sjumannaplaner, alternativt fyra femmannaplaner (eller tremanna med sarg för de allra yngsta).

Dessutom är det så att niomannafotboll spelar barnen enbart under två säsonger, när de är 12 och 13 år.

För dig som är prenumerant och pluskund [+]: Senaste budet – mindre konstgräsplan på Hölö IP: ”Det är så dumt”

Men en satsning på en konstgräsplan handlar inte bara om matcher. Det är framför allt en investering i träningsmöjligheter. Med konstgräs finns chansen att bedriva fotboll året runt.

Och på en elvamannaplan kan två, till och med tre lag träna samtidigt. Det är ogörligt på en niomannaplan.

Med en fullstor plan får Hölö-Mörkö IF likartade möjligheter som andra föreningar i Södertälje att utveckla sin fotbollsverksamhet från knattar till seniorer.

Det är bara att titta på utnyttjandet av konstgräsplanerna inne i Södertälje – i Geneta, Brunnsäng, Hovsjö, Pershagen och Östertälje – samt i kommundelarna Järna och Enhörna. Organiserade träningar blandas med spontanidrott.

Något som inte har varit möjligt på Hölö IP från oktober till maj – eller ännu längre tid under vissa blöta år.

På torsdagen ska frågan om framtidens IP diskuteras på ett öppet möte i Allaktivitetshallen i Hölö. Det är då viktigt att ha förutsättningarna klara för sig – att ha bägge fötterna i backen och båda händerna på bollen så att säga.

Med en fullstor plan får Hölö-Mörkö IF likartade möjligheter som andra föreningar i Södertälje att utveckla sin fotbollsverksamhet från knattar till seniorer, i en kommundel där befolkningen enligt kommunens egna prognoser väntas växa med fem procent fram till 2026.

Den mindre planen, ur den rödgröna planen, blir i sammanhanget knappt användbar. Eller som Markku Päivinen, fotbollsordförande i Hölö-Mörkö IF konstaterar på nyhetsplats i LT: ”Då är det bättre att inte bygga någon plan alls”.

Några sanningens ord, minst sagt.