Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Hög tid att Morgan Johansson får eld i baken

Det var en lågoddsare att den mediala rapporteringen kring Ulf Kristerssons (M) utspel om arbetskraftsinvandring i veckan fokuserade på att partiet vill skärpa kraven och strama åt reglerna för den utlänning som kommer till Sverige för att jobba.

M vill bland annat ha ett stopp för arbetskraftsinvandring för vissa yrken, pratade om fusk och anser att det ska bli svårare för arbetskraftsinvandrare att ta hit anhöriga.

Och när Vänsterpartiet gladeligen anmälde sitt intresse för att ihop med Moderaterna dra åt tumskruvarna mot utländsk arbetskraft öppnades ännu en möjlighet för media att grotta ned sig i det politiska spelet i riksdagen. Än en gång kan M och V (ihop med KD och SD) sätta press på regeringen.

Men. Ulf Kristersson ska ha välförtjänt uppmärksamhet för en annan del i sin förslagslåda, som dessvärre hamnade i skymundan.

Det handlar om kompetensutvisningarna. Kristersson tände blåslampan, så att säga. För att det äntligen ska bli någon fart på ansvarig minister Morgan Johansson (S).

Kompetensutvisningarna, som är direkt skadliga för Sverige, följer ett och samma mönster: utländsk arbetskraft i ett brett spektrum av yrken har, utan egen skuld, blivit utvisade efter rent bagatellartade misstag från arbetsgivarens sida. Och trots att felen har rättats till i efterhand av arbetsgivaren, är det arbetstagaren som tvingas ta smällen och bli utkastad ur landet.

Scania avsätter resurser just för att se till människor som kommit hit för att jobba inte ska få problem.

För några dagar sedan berättade Dagens industri om hur Scania avsätter resurser just för att se till människor som kommit hit för att jobba inte ska få problem. Jenny Kylefors, personalchef för forskning och utveckling på Scania, säger till tidningen: ”Det är snåriga regler på Migrationsverket och om vi inte hade haft expertstöd skulle det vara lätt att gå bort sig. Trots goda intentioner, man vill verkligen göra rätt, så krävs ganska mycket för att hålla koll på reglerna”.

Scania köper nu hjälp av externa specialistföretag. Trots det har Scania, enligt artikeln i Dagens industri, drabbats av fem fall där Migrationsverket satt stopp för anställda.

Jenny Kylefors ser en risk i att företag inte törs rekrytera personal utomlands: ”Våra chefer får inte bli rädda för mångfald. Vi kan inte försörja oss enkom på kompetens som finns i Sverige.”

Kompetensutvisningar har blivit ett begrepp för när människor kan sparkas ut ur Sverige för rent bagatellartade fel. Och Morgan Johansson har blivit ett begrepp för sin oförmåga att göra något åt saken.

2015 – under den förra mandatperioden, strax efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog över regeringsmakten – förändrade Migrationsverket och migrationsdomstolarna sin praxis och blev mycket mer rigida i sina regeltolkningar. I en rapport hösten 2016 konstaterade Centrum för rättvisa att Migrationsverket rutinmässigt ”valt att tillämpa regelverket på ett sätt som är till nackdel för den enskilde arbetstagaren”, trots att vare sig utlänningslagen eller dess förarbeten ger stöd för detta.

Pressen på Morgan Johansson ökade. I opposition stred Alliansen – med Centerpartiets Johanna Jönsson i bräschen – hårt för en ändring. I september 2017 fick Alliansen med sig socialförsäkringsutskottet (inklusive S, MP och V) på att verka för en förändring. Parallellt med det beslutade Migrationsöverdomstolen i december 2017 att ”det vid den bakåtsyftande bedömningen av om anställningsvillkoren är uppfyllda inte går att bedöma villkoren månad för månad”, utan att man måste se till helheten och till arbetsgivarens seriositet. Vilket betyder att de mest rigida regeltolkningarna som Migrationsverket och lägre rättsliga instanser ägnat sig åt varit fel.

Trots att det fanns en stark majoritet i riksdag om att kompetensutvisningarna skulle stoppas och domstolsutslag i högsta instans, fortsatte regeringen att dra saken i långbänk. Morgan Johansson körde sitt snigelrace.

Det blev ett nytt val. Och nu i denna mandatperiod handlar en av punkterna i Januariavtalet mellan S–MP-regeringen och Centerpartiet och Liberalerna just om att ”problemet med kompetensutvisningar måste lösas”. Punkten borde inte ha behövt vara med, det är genant för regeringen Löfven att frågan inte redan är löst.

Men så var det Morgan Johansson igen. Någon utredning tillsattes aldrig under förra året.

Men nu är det som det är. Enligt Januariavtalet skulle en utredning ha tillsatts 2019 och ny lagstiftning finnas på plats från 1 januari 2021.

Men så var det Morgan Johansson igen. Någon utredning tillsattes aldrig under förra året. Den här gången skyller justitie- och migrationsministern på att regeringen har velat se ytterligare direktiv till utredaren för att åtgärda det fusk som förekommer – och så sade Johansson, i riktning till Ulf Kristersson: ”Sent ska syndaren vakna”.

Huruvida Kristersson är en syndare ska vi låta vara osagt. Men ett är säkert: när han vaknar lär Morgan Johansson fortfarande sova.