Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Hittills har varje närmande gynnat Jimmie Åkesson

Det finns något tryggt med ideologiska kompasser. Oavsett om du kallar dig socialist, konservativ eller liberal, pekar nålen ut en riktning. Mer stat eller mindre stat? Höjda skatter eller sänkta? Ökad individuell frihet eller lägre?

Anmäl text- och faktafel

Men så finns det en liten grupp konservativa som hävdar att de har en helt egen ideologi: kristdemokratin. Och ja, tillhör du denna grupp är du garanterat partiaktiv i Kristdemokraterna.

När Wikipedia försöker sammanfatta tankarna bakom kristdemokratin konstateras att ”ideologin är en av de svåraste att tydligt sammanfatta”, då den saknar grunddokument och då olika kristdemokratiska partier gör sina egna prioriteringar och tolkningar. Ett bärande drag är att den ”oftast är mer formad av lokala omständigheter än av en gemensam lära”.

Att vända kappan efter vinden är ett annat sätt att beskriva politik som är ”formad av lokala omständigheter”.

Förra veckans besked att Ebba Busch Thor (KD) nu öppnar dörren för Jimmie Åkesson (SD) är ett tydligt steg i den vindriktningen.

Beskedet var logiskt. Kristdemokraterna har på senare tid tydligt rört sig dithän – till Sverigedemokraternas glädje. Och kanske även väljarnas? I opinionsmätningar är KD det riksdagsparti som ökat sitt stöd allra mest sedan valet.

Kommer uppgången fortsätta för KD när Busch Thor ska dela resväska med Åkesson?

Men mätningarna är gjorda före Ebba Busch Thors ”öppna spjäll”-besked. När denna nya högeraxel i svensk politik tar fastare form återstår frågan hur det kommer att tas emot i väljarkåren. Hittills är det främst M- och L-sympatisörer som tillkommit, ofta med förklaringen att KD under regeringsförhandlingarna och sedan fyrpartiöverenskommelsen slöts är det tydligaste oppositionspartiet till höger – och att dessa väljare inte vill ta steget ännu längre till SD, med det främlingsfientliga bagage som partiet har.

Kommer uppgången fortsätta för KD när Busch Thor ska dela resväska med Åkesson? Eller blir det SD som får en skjuts? Framtida opinionsmätningar får visa det.

Här är det oundvikligt att dra paralleller till vad som skett med Moderaterna och Socialdemokraterna, när dessa två partier på olika sätt sökt sig närmare Sverigedemokraterna.

Dåvarande moderatledaren Anna Kinberg Batras (M) januaribesked 2017 – där hon sade sig vilja samtala och bilda majoriteter med SD i enskilda frågor liknar det som Busch Thor kommer med nu. Beskedet skapade konvulsioner. Inom tre månader hade var fjärde moderatväljare lämnat partiet. De gick åt två håll – dels tog de steget fullt ut och gick över till Sverigedemokraterna när de såg hur M-ledningen legitimerat partiet, dels försvann de till Centerpartiet. Förtroendesiffrorna rasade inte bara för partiet utan även för partiledaren och missnöjet resulterade i att Kinberg Batra till slut avgick och Ulf Kristersson tog över. Utan att ha gett M ett lyft.

Motsvarigheten för Socialdemokraterna var partiets kraftiga omsvängning i migrationspolitiken. 2018 lanserade S att det nu var hårda tag och strama tyglar som skulle gälla. En tydlig anpassning till de frågor som SD drivit och ett försök att förmå LO-männen att rösta på Socialdemokraterna.

I opinionen sågs en snarlik utveckling som den som M fick uppleva efter Kinberg Batra. Tidigare socialdemokrater som var besvikna över den tuffare attityden sökte sig till Vänsterpartiet, de som såg att S-ledningen lagt sin politik nära SD:s ståndpunkter gick helt enkelt över till originalet.

Historien ljuger inte. Närhelst partier har stått redo att ge SD inflytande eller har förflyttat sin politik så att man hamnar nära SD – så är det Sverigedemokraterna som har gynnats.

Kommer det bli fallet även med det stundande umgänget mellan kristdemokrater och Sverigedemokrater?

Med stor sannolikhet, ja.