Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Helt rätt att tillåta gårdsförsäljning

I Sverige finns några hundra mikrobryggerier som tillverkar öl, men även ett antal producenter av vin och andra alkoholhaltiga drycker.

Det småskaliga har de gemensamt. Det är inga stora volymer som de producerar och marginalerna är små. För var och en av dessa skulle möjligheten att få sälja sina varor direkt till kund på plats vara betydelsefull.

Och eftersom en stor andel av producenterna finns på landsbygden finns här också aspekten med att öka turismen till dessa delar av landet.

I tisdagens LT mötte du Daniel Norlindh och Peter Lincoln, från mikrobryggeriet Költur på Kjulsta gård i Hölö. De bägge bryggmästarna har utan tvekan fog för sitt krav att Sverige ska lätta på förbudet mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Men i Sverige är det få av de politiska partierna som resonerar som Norlindh och Lincoln. Allt för få. Tvärtom är det flera som aktivt motarbetar alla tankar på gårdsförsäljning av alkohol.

För dig som är pluskund [+]: Finsk gårdsförsäljning av öl ger hopp för bryggare i Södertälje

När Alliansen regerade landet utreddes frågan vid två tillfällen på initiativ av Centerpartiet. I den senare utredningen, från 2010, påvisades att det är möjligt att öppna för gårdsförsäljning och samtidigt värna Systembolaget – i enlighet med gällande EU-lagstiftning.

Men av de förslag som då lades fram blev intet – inte minst eftersom varken Liberalerna eller Kristdemokraterna i regeringen var särskilt begeistrade. 2014 gjorde dåvarande landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) ett nytt försök. Han ville på prov tillåta gårdsförsäljning av öl och vin i Skåne, Sörmland och på Gotland.

Och när Alliansen förlorade valet på hösten samma år dog de planerna.

Den nuvarande regeringens ansvariga ministrar – först Gabriel Wikström (S), sedan Annika Strandhäll (S) – hör till gårdsförsäljningsmotståndarnas varmaste vänner.

Argumenten som de anger för sitt motstånd är två: dels är man rädd för att ett ja till gårdsförsäljning skulle få EU att agera och att det i slutändan äventyrar hela det svenska alkoholmonopolet, dels hävdar man att gårdsförsäljningen skulle vara skadlig för folkhälsan.

Den nuvarande regeringens ansvariga ministrar – först Gabriel Wikström (S), sedan Annika Strandhäll (S) – hör till gårdsförsäljningsmotståndarnas varmaste vänner.

Det första argumentet är något av ett svepskäl. Finland, som precis som Sverige har ett försäljningsmonopol (där heter Systembolaget Alko), har lyckats kombinera sitt alkoholmonopol med gårdsförsäljning – samtidigt som landet är med i EU.

Även det andra argumentet har sina håligheter. Den som tror att det är människor med missbruksproblematik som skulle stå först i kön om det skulle bli möjligt att köpa några flaskor öl eller vin ute hos mikrobryggaren eller vinodlaren riskerar att bli lurad. Med de låga volymer som produceras äventyras inte folkhälsan, dessutom kommer aldrig priset hamna i ett prisläge som tilltalar gemene alkoholist.

Läs också: 137:ans öl gör succé: "Vi är chockade"

Gårdsförsäljning av vin och öl äventyrar inte den ansvarsfulla svenska alkoholpolitiken. Vilket allt fler verkar inse. Det finns tecken på att en attitydförändring är på gång.

Under hösten har åtskilliga riksdagsmotioner om att tillåta gårdsförsäljning lämnats in av flera olika ledamöter – främst moderater och centerpartister. En av dessa kommer från Södertäljes Kerstin Lundgren (C) som föreslår att gårdsförsäljning ska tillåtas på prov i Skåne, Skaraborg, Sörmland och Öland.

Och, vilket Sveriges radio rapporterade om i höstas, finns numera förutsättningar att Alliansen kan enas om att driva kravet på att tillåta gårdsförsäljning. Det förr så rigida motståndet hos L och KD är inte lika starkt längre. Dessutom ställer sig även Sverigedemokraterna positivt till ett sådant förslag.

Men i väntan på gårdsförsäljning finns andra åtgärder för att underlätta för Sveriges mikrobryggerier och små vinproducenter. Inte minst genom att förenkla för dem att sälja sina varor på Systembolaget.

Systembolagets regelverk säger sedan tre år tillbaka bland annat att små bryggerier som vill finnas i fler systembolagsbutiker än de allra närmaste först måste skicka sina flaskor till Systembolagets centrallager i Örebro. En distributionskostnad som kan bli tung att bära – särskilt för de mikrobryggerier som ligger långt bort från den stora staden på Närkeslätten.