Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Gör detta till ditt eget värderingsval

Under pågående valrörelse är det många som utmålat detta till ett ödesval för Europa.

Det är stora ord.

Andra nöjer sig med att kalla det för ett värderingsval och syftar på samma sak: den liberala demokratins idéer, de som byggt upp vår kontinent, har inte utmanats på detta vis sedan andra världskriget slut.

Anmäl text- och faktafel

Redan i artikel 2 i EU-fördraget slås fast att ”Unionen ska bygga på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter. Dessa värden ska vara gemensamma för medlemsstaterna i ett samhälle som kännetecknas av mångfald, icke-diskriminering, tolerans, rättvisa, solidaritet och principen om jämställdhet mellan kvinnor och män.”

Det är värderingar som vi under lång tid har tagit för självklara. Men de är inte lika självklara längre.

I länder som Polen och Ungern tullar man på rättsapparatens suveränitet och inskränker föreningsfriheten och medias oberoende. Partier som Lega i Italien och FPÖ i Österrike sitter i regeringsställning (även om FPÖ nu sparkats ut och nyval ska hållas). Fördragets ord om mångfald, rättvisa och solidaritet har motvind när högernationalister i land efter land gått framåt och intoleransen i Europa har vuxit i takt med detta.

Dessa högernationalister vurmar ofta, men inte alltid, starkt för Vladimir Putins auktoritära Ryssland samtidigt som de ogillar den fria rörligheten och att samarbeta över nationsgränser genom EU.

Värderingar kan vara ytterst konkreta. Och bottnar du i dina värderingar kan de vara styrande när du röstar.

Att först säga att det är ett värderingsval och sedan peka på att det är våra mänskliga fri- och rättigheter som står på spel kan för många väljare upplevas som väldigt abstrakt.

Det behöver inte vara så. Värderingar kan vara ytterst konkreta. Och bottnar du i dina värderingar kan de vara styrande när du röstar.

Som kring abort, bara för att ta ett exempel. Om en tioårig flicka blir gravid efter en våldtäkt och förvägras att göra abort i enlighet med sitt lands (Paraguay) abortlagar – vill du då att din Europaparlamentariker ska stå upp för flickan eller för principen att EU inte ska lägga sig i andra länders lagar? Tro inte att frågeställningen bara är retorisk. Den som röstade på Kristdemokraterna 2014 vet vad man fick. Vill du ha ett samhälle där flickor och kvinnor själva ska få bestämma över sin kroppar – eller ska vi låta män som Lars Adaktusson (KD) göra det?

Eller kring synen på brottsoffer. Vill du ha politiker i Europaparlamentet som anser att den som blivit utsatt för ett sexuellt ofredande bör bli filmad när hon konfronterar gärningsmannen – och att ögonvittnen till själva gärningen ska polisanmälas? Ligger det i linje med dina värderingar? Ja, då är Peter Lundgren (SD) din man.

Läs Tomas Karlsson: SD är ett parti för män – som ständigt tar parti för män

Närmare 400 miljoner européer, varav drygt 7,5 miljoner i Sverige, är röstberättigade i årets Europaparlamentsval. Om detta är ett ödesval ligger ödet i våra händer. I valet av värderingar ställs liberal framtidstro mot nationalistisk isolationism, kvinnors rättigheter mot unken manlig konservatism.

Det är du med din röst som avgör vilken väg Europa ska gå.