Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Går det att snabba upp rösträkningen är det värt att pröva

Anmäl text- och faktafel

Fick en fråga från en 14-åring. Hen hade varit på ett bankkontor och sett hur en maskin rekordsnabbt räknade sedlar. Som vuxen tänkte jag tyst och stilla, ”oj, vad roligt att tonåringar får uppleva en bank som tar hand om kontanter”.

Men jag fick snabbt skingra de tankarna när 14-åringen fortsatte: ”Jag såg på tv hur man räknade röster för hand. Det tog jättelång tid. Varför finns det ingen maskin?”

Inget är som väntans tider. Sägs det.

Och aldrig tidigare har denna väntans tid varit längre än vid årets val. Valmyndigheten har flera gånger fått skjuta fram den tidpunkt när de tror att de ska ha ett resultat – det gällde såväl för räkningen av de så kallade onsdagsrösterna som för den nu pågående kontrollräkningen på landets länsstyrelser.

För riksdagsvalet uppgav man länge att räkningen skulle vara klar under fredagen, men under fredagsförmiddagen kom kontraorder. Tidigast söndag var det nya beskedet. Och räknandet är ändå inte klart då. Därefter ska alla röster till kommuner och landsting också räknas.

I många politiska församlingar var det så jämnt mellan partier efter valnatten att mandatfördelningen kan komma att påverkas efter kontrollräkningen. Och i exempelvis Södertälje väntar vi på besked om hur många som har röstat på Realistpartiet. Vi kommer få vänta.

Det är något djupt sympatiskt med att människor räknar röster manuellt – ett demokratins hantverk.

Man måste våga tänka tanken på om det går att göra på ett annat sätt.

Men med tanke på att vi från val till val blir alltfler som är röstberättigade (i riksdagsvalet 2010 var det drygt 7,1 miljoner, de ökade med 200 000 till år 2014 och med ytterligare 165 000 till årets val – då 7,5 miljoner fick rösta) är det inte för inte att man måste våga tänka tanken på om det går att göra på ett annat sätt. Att vänta upp emot två veckor är väl långt.

Kan valsedlar räknas och personkryss läsas av med hjälp av tekniska hjälpmedel, som bankens sedelräknare, utan att det blir felräkningar, rättsosäkert eller att valhemligheten röjs, vore det värt att prova.