Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Fullt logiskt att Paulsen backar upp Federley

Annons

Av historiens alla svenska Europaparlamentariker står Marit Paulsen i en klass för sig.

I sitt allra första parlamentsval, 1999, fick hon flest personkryss av samtliga svenska politiker som ställde upp. När hon sedan gjorde comeback inför valet 2009 visade det sig att populariteten bestått – hon fick över 51 procent av sitt partis (dåvarande Folkpartiet) personkryss och 2014 fick hon drygt 39 procent.

Anmäl text- och faktafel

Marit Paulsen bar Folkpartiet på sina axlar. Ingen parlamentariker har varit viktigare för sitt partis valframgångar. Hon var inte bara loket – hon var hela rangerbangården.

Hennes popularitet har många orsaker. Hon är jordnära med en särskild karisma. Men utan tvivel uppskattade väljarna hur envetet och bestämt hon kämpade för det hon trodde på – ett bättre djurskydd inom Europa.

Djurskydds- och livsmedelsfrågor har visat sig viktiga för svenska väljare vid Europarlamentsval – men de är knappast frågor som någon skulle förknippa Folkpartiet/Liberalerna med om det inte hade varit för Paulsen.

När Paulsen, bara ett år in på nuvarande mandatperiod, tvingades lämna parlamentsarbetet på grund av hälsoskäl lämnade hon på många sätt ett tomrum efter sig.

Men inte när det gäller djurskyddspolitiken.

Utan tvekan passar Paulsens fallna mantel väl i Federleys garderob.

Under detta hennes sista år gjorde Centerpartiets Fredrick Federley sitt första år som parlamentariker. De bägge fann snabbt varandra och arbetade tätt tillsammans med EU:s djurskyddslagstiftning. Utan tvekan passar Paulsens fallna mantel väl i Federleys garderob.

Det är därför på intet sätt konstigt att Marit Paulsen nu går ut och ger Fredrick Federley sitt stöd inför vårens Europaparlamentsval. Till Sveriges radio konstaterar hon med samma självklarhet som alltid att: ”Den enda som har övertagit delar av mitt jobb, det jag har gjort, och jag har gjort ganska mycket, det är faktiskt Fredrick. Han är duktig på mitt jobb.”

Ingen av hennes egna partikamrater är av den kalibern, enligt Paulsen.

I en svensk politisk kontext framstår dylika uttalanden som kontroversiella. Det hör inte till vanligheterna att en politiker från ett parti ger sitt uttalade stöd till en politiker med annan partitillhörighet.

Men man ska inte glömma att i Europaparlamentet hör Liberalerna och Centerpartiet till samma liberala partigrupp, Alde.

Samtidigt går det inte att komma ifrån hur ovälkommet det måste vara för Liberalerna att höra hur Marit Paulsen – med den ikoniska status hon har i partiet – föredrar en centerpartist.

Särskilt som beskedet kommer i ett sällsynt uselt läge. Partiledaren Jan Björklund (L) har aviserat sin avgång och även väljarna tycks ha lämnat in – i de senaste opinionsmätningarna hamnar Liberalerna frekvent under fyra procent.

Partiets lista till Europaparlamentsval toppas av Cecilia Wikström och Said Abdu. Ingen av dessa båda (eller någon annan längre ned på listan) kommer prioritera djurskydd.

Inte heller kan de driva den linje som Liberalerna höll under den svenska valrörelsen i fjol – det hot mot Sverige som låg i Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets krav på svenskt EU-utträde. För numera har både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ändrat sig på just den punkten.

Annons