Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Försäljningen av Kringlan är rätt och riktig – men vad tycker Södertäljeborna om byggplanerna?

Artikel 7 av 10
Försäljningen av Kringlan och McDonaldstomten
Visa alla artiklar

Exakt 19 421 dagar skiljer lördag 27 mars 1965 och måndag 29 maj 2018.

Det är den tidsrymd som passerat från det att varuhuset Kringlan öppnade till att kommunfullmäktige tog sitt historiska beslut att hela fastigheten ska säljas till Stadsrum fastigheter.

Fullmäktigebeslutet är minst sagt välkommet.

De borgerliga oppositionspartierna har i över ett decennium drivit på för en försäljning – av såväl ekonomiska som ideologiska skäl. Till en början var motståndet från Socialdemokraterna och deras samarbetspartier fränt. Men med tiden har även den rödgröna majoriteten lärt sig leva med tanken.

Köpeskillingen är hemlig. Men sneglar man på den marknadsvärdering som Telge fastigheter lät ett oberoende värderingsbolag göra 2016 av sina två kommanditbolag Luna och Maren (där Kringlan ingår i det senare) kan man få ett litet hum.

Värdet sattes då till knappt 1,39 miljarder kronor för bägge bolagen – där KB Maren är juvelen. Väger man dessutom in att fastighetsmarknaden generellt har utvecklats positivt skulle det utifrån detta vara rimligt att anta att försäljningspriset av Kringlanfastigheten inklusive gamla McDonald's-restaurangen hamnade i häradet av en miljard kronor.

Köpeskillingen är dock inte allt. Det riktigt betydelsefulla är att Södertälje nu får in en stor privat aktör som kan och förstår att utveckla stadskärnor. Kommunen och Telge fastigheter är inte den optimala ägaren av kommersiella centrumfastigheter. De har inte, och ska inte ha, den spetskompetens som krävs för ändamålet.

Tajmingen är också betydelsefull. Vi står mitt i en brytningstid där handeln – såväl den citynära som den i externt placerade köplador – står inför stora förändringar och utmaningar. Kundernas köpmönster är annorlunda när näthandeln tar över allt mer – därför sker en metamorfos där utbudet av restauranger, kaféer och annan service ökar medan rena butiksytor minskar.

Tveklöst kommer – det kan du hoppa upp och sätta dig på – Stadsrum fastigheter märka att själva utformningen av den kommande byggnaden kommer röna störst intresse.

För Södertäljes centrumhandel utgör Kringlan en verklig hörnsten och har så gjort i över 50 år. Förutsättningarna för att Kringlan ska kunna bibehålla den positionen under kommande halvsekel blir helt enkelt bättre med en ägare som Stadsrum fastigheter, ett bolag som är specialiserat på just detta.

Intressant blir det naturligtvis också att se vad Stadsrum tänker göra på McDonald's-tomten – beskedet att man tycker att det är lämpligt med "hotell, restauranger och andra utåtriktade verksamheter" invid Marenplan säger inte särskilt mycket – och är öppet för tolkningar.

Själva byggnaden som Stadsrum tänkt sig är en tripp–trapp–trull-variant i glas och betong. En rejäl koloss i jämförelse med grannkåkarna Castor och Sorbonhuset – och större än självaste Kringlan.

Tveklöst kommer – det kan du hoppa upp och sätta dig på – Stadsrum fastigheter märka att själva utformningen av den kommande byggnaden kommer röna störst intresse. Södertäljeborna räds inte att uttrycka åsikter över gestaltningen på byggnader i stadskärnan. Och läget på tomten – mitt i smeten, vid Inre Maren – kan vara Södertäljes allra, allra bästa.