Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Extrem generationsklyfta bland MP-väljare

I vår tid när ytterligheterna låter högst och mest – och förmågan att lyssna på och ta till sig andras åsikter är mindre välutvecklad – brukar vi tala om att samhället polariserats.

Denna omtalade polarisering kan vi sedan hitta mellan stad och landsbygd, mellan kvinnor och män, mellan hög- och lågutbildade och mellan inrikes och utrikes födda. Bland annat.

Men frågan är om den inte är allra tydligast mellan generationer. Vilket blev märkbart när SCB i veckan kom med andra delen av sin partisympatiundersökning – där underlaget är nedbrutet bland annat efter väljarnas ålder.

Jämför du den yngsta undersökta gruppen, dem mellan 18 och 24 år med ”pensionärerna”, 65 år eller äldre – är det frapperande hur olika grupperna är när det gäller vilka partier de sympatiserar med.

Allra mest så när det gäller Miljöpartiet. Generationsklyftan är extrem – och den har ökat.

Ynka 1,2 procent av väljarna över 65 år anser att Isabella Lövins och Per Bolunds parti ska få deras röst.

De gröna väljarna är unga – var åttonde person mellan 18 och 24 skulle rösta på MP. Och partiet är fjärde störst i åldersgruppen, efter M, S och C.

Samtidigt är partiet i princip ointressant för den som är till åren kommen. Ynka 1,2 procent av väljarna över 65 år anser att Isabella Lövins och Per Bolunds parti ska få deras röst.

Även hos flera andra riksdagspartier är åldersgapet tydligt:

• Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är mer än dubbelt så stora bland pensionärsväljarna än hos de yngsta (35,5 procent mot 15,7 för S, 22,3 mot 9,8 för SD).

• Centerpartiet har tre gånger så starkt stöd bland de yngsta jämfört med pensionärerna (14,5 mot 5,1).

• Vänsterpartiet har dubbelt så stort stöd bland de yngsta (12,7 mot 5,9).

Det är uppenbart att de yngsta väljarna har större dragning till de partier som är de gröna, alternativa och libertära (frihetliga) – GAL på den så kallade GAL-TAN-skalan. Det vill säga Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet och i viss mån Liberalerna. Samtidigt som de unga lockas i mindre utsträckning av dess motsats – de traditionella, auktoritära och nationalistiska på TAN-sidan. Dit hör SD, M, KD men även S.

Det omvända gäller för de äldsta väljarna. Tumme upp för TAN-partierna, tumme ned för GAL.

Sällan har skiljelinjerna mellan åldrarna varit så uppenbara som i SCB-undersökningen. Och för flera av riksdagspartierna är detta besvärligt. Ambitionen är naturligtvis att vara relevant för alla väljare oavsett ålder.