Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Ebo-förändringen räcker inte – lagen måste avskaffas

Annons

När vi vid nyår tog steget in i ett nytt decennium gjorde vi det tillsammans med nya stramare regler för lagen om eget boende, Ebo-lagen. Efterlängtade för alla de kommuner – inte minst Södertälje – som i decennier sett de negativa konsekvenserna när människor väljer att flytta till trångboddhet och utanförskap i redan socioekonomiskt utsatta områden.

Den nya reformerade lagen säger bland annat att de asylsökande som väljer bort Migrationsverkets anläggningsboende och i stället väljer att lösa bostadsfrågan på egen hand kan förlora sin dagersättning om de väljer att bosätta sig i en socioekonomiskt utsatt stadsdel.

Men, och det är viktigt att komma ihåg, regeländringen är högst selektiv. Den gällde endast för 32 av regeringen listade kommuner – och då inte för hela kommunerna, utan endast i utpekade bostadsområden där segregationen är utbredd.

Det tog inte ens en månad. Sedan var den nya lagstiftningen perforerad – kommuner väljer att helt sonika runda den.

Flera kommuner tänker sätta upp hela sina kommuner – och inte enbart de utpekade stadsdelarna – som undantag för lagen om eget boende. Med målet att få färre asylsökande att flytta dit.

Oavsett vad du tycker om själva Ebolagen – som egentligen är en rättighetslag där även den som söker asyl ska ha friheten att välja var man vill bo i väntan på ett besked om uppehållstillstånd – är det enkelt att konstatera att det är problematiskt med en lagstiftning som bara funnits en månad och som kommuner självsvåldigt väljer att bortse från.

En av de 73 punkterna i Januariavtalet – den överenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna förhandlat fram – lyder ”Förändra Ebo”. Där står att lagen om eget boende ”i vissa kommuner med socioekonomiska utmaningar lett till trångboddhet, osäkra boendeförhållanden och flyttkedjor som riskerar att försena etableringen”. Det är utifrån detta som den nya områdesbegränsningen infördes vid årsskiftet.

Det kan vara för tidigt att helt döma ut lagändringen helt, den har inte hunnit visa vad den duger till. Men samtidigt finns det ingen anledning till självbedrägeri. Begränsningen till enskilda stadsdelar i 32 utpekade kommuner är en särlagstiftning som inte är något annat än ett steg på vägen till ett helt förändrat regelverk – där Ebolagen avskaffas helt.

Efter över ett kvarts sekel med Ebolagen finns alla lärdomar. Det behövs inte mer tid för nya särlösningar, varianter eller experiment.

Det är också den ingång som kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S), och hennes dito i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har i en gemensam debattartikel i Dagens Samhälle. Duon konstaterar att Ebolagen måste bort. I stället kräver de att ”alla asylsökande bör tas emot av Migrationsverket de första veckorna för vägledning och introduktion. Därefter behöver de tas emot på ett ordnat sätt och fördelas rättvist mellan Sveriges kommuner”. 

Efter över ett kvarts sekel med Ebolagen finns alla lärdomar. Det behövs inte mer tid för nya särlösningar, varianter eller experiment. Konsekvenserna är väl kända.

Låt lagändringen vid årsskiftet vara det första steget på väg mot ett avskaffande.