Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Det orättvisa med skatter är väldigt subjektivt

Att människor anser att vissa skatter är på tok för höga, samtidigt som andra tycker att samma skatt gott kan höjas ytterligare, är ingen hemlighet. Ta bensinskatten till exempel. Men nivån på skatten är en sak. Där finns emellanåt också de som tycker att det är orättvist att bensinskatten är lika hög (eller låg) för en bilist i Tärnaby som i Täby.

Anmäl text- och faktafel

Det kan också kännas orättvist för den som inser att jobbarkompisen i grannkommunen har en kommunalskatt som ligger en halv krona lägre. Eller för rökaren som tycker att det är orättvist att en så stor del av cigarettpaketet utgörs av skatt, medan den som inte röker tycker att det är högst rättvist att rökaren därigenom medfinansierar den högkvalificerade cancervården.

Att livet inte är helt rättvist kan också upplevas av den som har investerat i en utbildning till ett yrke med ett högre löneläge. När såväl statlig skatt eller till och med värnskatt tas ut från din lön blir känslan att skattesystemet missgynnar ansträngning och ambition.

Så där kan man hålla på. Orättvisa, eller rättvisa, är universella begrepp. Men de är också ofta väldigt subjektiva.

När en trio debattörer på Svenska Dagbladets debattplats lägger ut texten är det rubriken som därför först fångar intresset – Orättvisa skatter hotar demokratin.

Artikelförfattarna Göran Collert, Sverker Lerheden och Roland Petersson beskriver en värld där den ekonomiska segregationen ökar och menar att de största förlorarna inte återfinns hos de socioekonomiskt allra svagaste, utan hos medelklassen. ”Utan en stark medelklass kan vi inte få en väl fungerande demokrati då polariseringen mellan ultravänster- och ultrahögerkrafter växer kraftigt”.

Att skatter upplevs som orättvisa är en sak. Att denna upplevda skatteorättvisa skulle riskera att rämna vår demokratiska samhällsmodell är en helt annan. Collert, Lerhagen och Petersson är alarmistiska i överkant när de talar om hur demokratin undergrävs. Men bortsett från detta för de tre fram tankegångar som tål att tänkas av fler.

Särskilt under denna mandatperiod där regeringen ihop med Centerpartiet och Liberalerna som nummer 4 i sin 73-punktsöverenskommelse föresatt sig att genomföra ”En omfattande skattereform”, som bland annat ska öka sysselsättningen och antalet arbetande timmar, sänka skatten på jobb och företagande samt ge sänkt marginalskatt och uppnå att färre betalar statlig inkomstskatt.

Att skatt på kapital är en viktig pusselbit i en framtida skattereform är givet. Frågan blir då hur stor en sådan pusselbit rimligen kan vara.

En sänkning av marginalskatten uppskattas av Collert, Lerhagen och Petersson. Men det är inte där trion lägger tonvikten. De siktar först och främst in sig på skillnaden i beskattning mellan kapitalinkomster och tjänsteinkomster – där skatten på de senare är högre.

Att skatt på kapital är en viktig pusselbit i en framtida skattereform är givet. Frågan blir då hur stor en sådan pusselbit rimligen kan vara.

Trion föreslår som en princip i en kommande skattereform att alla inkomstslag ska beskattas lika. Detta menar skribenterna är rätt väg för att minska klyftorna mellan de allra rikaste och de fattiga (ja, eller medelklassen). Detta då ”verkligt rika människor i stor utsträckning är kapitalägare med stora kapitalinkomster”.

Förslaget blir att marginalskatten på löneinkomster sänks till 40 procent samtidigt som skatten på räntor, utdelningar och reavinster ökar till 40 procent.

Vid sidan av detta föreslår debattörerna en kraftig höjning av barn- och bostadsbidragen samtidigt som dessa blir skattepliktiga. Tanken är då att låginkomsttagare gynnas och att dagens hyresreglering kan tas bort.

Åsikten må prövas eller förkastas, såsom det fungerar i en demokrati. För som ett inlägg i debatten kring vad som ska forma ett framtida skattesystem är inlägget från Collert, Lerhagen och Petersson värdefullt.

Kanske till den grad att man kan säga att Orättvisa skatter stärker demokratin.