Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Cirkus Åkesson åker runt och recenserar andra

Annons

Som av en händelse rullade både ett tivoli och en cirkus in i Södertälje på onsdagen. Tivolit ställde upp sig inför helgens festival – medan cirkus Åkesson gjorde ett kort stopp på sin landsomfattande valturné.

Med Boppers-sångaren Peter Jezewski som trubadur, nybakta bullar och storbildsskärm presenterades Jimmie Åkesson som ”Sveriges nästa statsminister” inför ett par hundra åhörare. Och nog var det allt lite Ian och Bert-känsla över tillställningen.

Med hjälp av intervjuaren Jonas Chongera ägnade Jimmie Åkesson huvuddelen av den timslånga sammankomsten åt att beskriva läget i Sverige med vårdköer, skolresultat, polisbrist, arbetslöshet och otrygghet – och alltid göra det utifrån andra partiers och partiledares politik och förslag. Som en lång recension. Med raljerande ton fällde han omdömen om i synnerhet Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) – omdömen som gick i linje med det ofta återkommande "katastrof, en komplett katastrof”.

Det är en sak att tycka att alla andra gör fel. Men vad hjälper det om man samtidigt inte berättar vad man själv vill göra i stället. Att åka landet runt och recensera andra är märkligt. Med undantag av avsnittet om vården, där Åkesson faktiskt torgförde egna åsikter om att skrota de delade turerna, höja lönerna och rätt till heltid saknades konkreta förslag på specifika politikområden.

Han gör det enkelt för sig, Jimmie Åkesson, så populist han är.

Med några förutsägbara publikfriare om att utlänningar ska ”anpassa sig till vårt land och det svenska samhället” och att den som vill bygga ”moskékomplex” och ha böneutrop ska lämna Sverige vet han att han får sina anhängare med sig.

Jimmie Åkesson har inga lösningar, han är inte den sortens politiker – och han är väl medveten om att hans väljarbas inte är intresserade av några sådana heller.

Jimmie Åkesson må vara en av valrörelsens huvudrollsinnehavare, men när valet är över är han statist igen.