Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Centerpartiet måste fortsätta att tänka nytt – och fritt

När Centerpartiet håller stämma vid Klarälven i ett soligt (hoppsan!) Karlstad går det att skönja en viss belåtenhet bland ombuden. Sedan senaste stämman har partiet hunnit med två framgångsrika valrörelser.

Dels de tre valen förra hösten där Centerpartiet gjorde sitt bästa riksdagsval (8,6 procent) på 30 år och som dessutom ledde till att C numera är det parti som ingår i flest kommunala och regionala majoriteter (i över 200 av 290 kommuner och i 19 av 21 regioner är partiet med och styr), dels framgången i Europaparlamentsvalet i maj där partiet gjorde sitt bästa val hittills och fördubblade sina mandat.

En och annan nöjd min finns också tack vare Januariavtalet med regeringen. Det smolk som märktes tydligt i vintras över att Ulf Kristersson (M) inte mäktade med att bilda en alliansregering – och då Centerpartiet (och Liberalerna) i stället kom överens med Stefan Löfven (S) – tycks vara glömt. Uppenbart kan även C-väljarna hantera vägvalet. Partiets opinionssiffror ligger i nivå med valresultatet.

Jämför det med Liberalerna där det varit mycket skakigt i leden, partiledaren bytts ut – och väljarstödet är skralt.

Centerpartisterna kan konstatera att regeringen – hittills, åtminstone – har hållit det man enats om. Den höstbudget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade för halvannan vecka sedan innehåller gott om C-politik: Tvåmiljarderssatsningen på landsbygden som bland annat innehåller sänkt inkomstskatt och mer pengar till bredbandsutbyggnad är en tydlig sådan.

Men också införandet av ingångsavdraget, som syftar till att genom sänkta arbetsgivaravgifter göra tröskeln in på arbetsmarknaden lägre för unga, nyanlända eller långtidsarbetslösa – de grupper som står allra längst bort från att kunna ta ett jobb.

Som av en händelse var det just här i Karlstad 2016, vid Centerpartiets kommundagar, som idén med ingångsavdraget lanserades första gången. Nu drygt tre år senare har det blivit regeringspolitik. Raskt marscherat.

I sitt inledningsanförande uppehöll sig partiledaren Annie Lööf (C) vid framgångarna. Förstås.

Men hon blickade också framåt. Och presenterade ny politik – som för en mer jämlik vård.

Det är en angelägen fråga. Bara en så enkel sak som att förlossningskliniker måste följa upp mammans hälsa efter att barnet är fött är faktiskt inte självklar överallt i dag.

Den stora nyheten var partiets förslag på en satsning på kvinnors hälsa. Centerpartiet vill garantera att alla kvinnor, oavsett var i landet man råkar bo, garanteras en trygg mödra- och förlossningsvård. Från graviditet och förlossning till eftervården. Och att Socialstyrelsen ska ta fram nationella riktlinjer för detta.

Det är en angelägen fråga. Bara en så enkel sak som att förlossningskliniker måste följa upp mammans hälsa efter att barnet är fött är faktiskt inte självklar överallt i dag. Endast var tredje förlossningsklinik i landet gör detta regelmässigt – nästan var tionde gör det aldrig.

Detta kan bli nästa ingångsavdrag, med kort väg från idé till genomförande. Lööf lovade att föra in mödra- och förlossningsvården i förhandlingarna med regeringen.

Det är välkommet.

Att fortsätta att presentera nya politiska idéer som ökar människors frihet är helt nödvändiga i det läge som Centerpartiet nu befinner sig. Det finns alltid en fara i att ett parti som sitter i majoritetsställning (i 70 procent av kommunerna och 90 procent av regionerna) – eller ingår i ett regeringsunderlag (nationellt) lutar sig tillbaka och sitter nöjt. Att man stagnerar och blir mer av en förvaltare än en förnyare – att det reforminriktade idémaskineriet koagulerar.