Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Bra att spelmissbruk tas på större allvar

När nyårsklockorna om halvannan vecka ringer in det nya är en konkret nyhet att landets kommuner ska ta ansvaret för en helt ny grupp missbrukare. Vid sidan av alkohol-, tobaks-, narkotika- och dopningsmissbrukare kommer även människor med spelmissbruk i fortsättningen inlemmas i det kommunala folkhälsoansvaret och missbruksvården. Kommunerna ska även samarbeta med respektive landsting kring detta.

Ändringen i socialtjänstlagen innebär att kommuner och landsting blir skyldiga att erbjuda stöd och vård till spelmissbrukare från 1 januari.

För dig som är pluskund [+]: Spelade bort över sex miljoner kronor – nu döms Per till fängelse: "Det känns lite långsökt"

Det är bra att det tydliggörs att skadligt spel om pengar är ett missbruk som andra – och att samhället har en skyldighet att hjälpa till. Fram tills nu har vare sig kommuner eller landsting haft ett sådant uttalat ansvar.

Samtidigt är det viktigt att kommunerna står redo att ta sig an denna nya grupp. Som att man har egna åtgärdsprogram just för spelmissbrukare.

Beräkningar gör gällande att cirka två procent av den vuxna befolkningen i Sverige har ett problematiskt spelande – där ett spelberoende lätt kan övergå till ett missbruk. Det skadliga spelandet är vanligast hos yngre män mellan 18 och 24 år, men finns väl spritt i befolkningen oavsett kön eller ålder.

Läs även: Spelutredningen: Från monopol till ett licenssystem och ny spelskatt

Vid sidan av lagändringen vid årsskiftet är ytterligare en förändring på gång i syfte att motverka spelmissbruk.

Regeringen har, efter att ha förhandlat med allianspartierna, nu skickat en remiss till Lagrådet om förändringar av den svenska spelmarknaden. Huvudnumret i förslaget är införandet av ett licenssystem, vilket öppnar upp den svenska spelmarknaden och möjliggör att privata bolag får konkurrera i Sverige. Genom licensen får bolagen tillstånd att verka här, vilket också betyder att de kommer att betala skatt i Sverige.

I lagförslaget ingår också att det ska bli obligatorisk för spelare att registrera sig hos bolagen.

Ett register kan göra nytta. Men det vore fånigt att tro att det blir heltäckande.

Men där finns också idéer för att försvåra skadligt spel om pengar.

Tanken är att upprätta ett särskilt register där spelare som uppvisat ett missbruksbeteende och stängts av av ett spelbolag hamnar. Detta avstängningsregister, det är så det kallas, ska sedan vara tillgängligt för andra bolag. Genom att spelbolagen underrättar varandra är målet att spelmissbrukare inte lika enkelt som i dag kan flytta sitt spelande från en aktör till en annan. Varningslamporna kommer blinka.

Branschföreträdare är positiva. Pia Rosin, kommunikationschef på Betsson, säger till Sveriges radio: "Vi vill inte ha kunder som har spelmissbruk, vi vill inte bidra till deras sjukdom. De ska ha hjälp, de ska inte spela och det blir möjligt nu i och med ett centralt avstängningsregister". 

Ett register kan göra nytta. Men det vore fånigt att tro att det blir heltäckande. Utbudet på spelmarknaden är långt större än enkom de bolag som vill ansluta sig av ett avstängningsregister.

Det kommer alltid att finnas möjligheter att spela bort pengar. Vid spelautomaterna på den lokala kvarterskrogen eller på någon av nätets mindre nogräknade poker-, kasino- eller spelsajter.