Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Blir svårt för Kristersson att hitta den vuxne i det rummet

Moderaternas vandring bort från det forna allianssamarbetet har nått vägs ände. Efter valet sjabblade Ulf Kristersson (M) bort möjligheten att bli statsminister eftersom han ville bygga sin regering på stöd av Sverigedemokraterna – utan att visa någon som helst insikt i att ett sådant stöd från SD knappast skulle komma gratis.

Både Centerpartiet och Liberalerna såg naiviteten och förstod vad det skulle innebära. De valde, efter hårda förhandlingar som gav mycket liberal politik i den så kallade januariöverenskommelsen, att ge sitt stöd till Stefan Löfven (S).

Ulf Kristersson har surat sedan dess. Men utan att rakt ut tillstå att Moderaterna ska gå ”all-in” för att bilda ett högerkonservativt block ihop med SD och KD.

Tills nu.

När Ulf Kristersson intervjuades av Expressen i början av juni slog han fast att det måste bli ett slut på ”tramset” att inte samtala med SD och utesluter inte att budgetförhandla med Jimmie Åkesson. Två veckor senare, lagom till midsommarhelgen, berättade Kristersson för Dagens industri att han ”absolut inte” tänker gå till val i ett allianssamarbete ihop med Centerpartiet och Liberalerna. Han håller sig till Kristdemokraterna och välkomnar stöd från SD.

Det är två år till nästa val och rimligt att anta att Åkesson kommer att kräva ministerposter om det kommer till regeringsförhandlingar

Fortfarande påstår Kristersson i Dagens industri-intervjun att han inte ser det som ”aktuellt över huvud taget” att ha sverigedemokrater i en eventuell Kristersson-regering efter valet. Så låter det nu. Men det är två år till nästa val och rimligt att anta att Åkesson kommer att kräva ministerposter om det kommer till regeringsförhandlingar – SD kan mycket väl vara större än M efter valet. Kristersson kan komma att ändra sig även på den punkten.

Kristersson har gjort sitt val, han vill stänga in sig med Busch och Åkesson (det kan bli svårt att hitta den vuxne i det rummet). Och i och med valet av konservativa KD och SD – väljer han samtidigt bort liberalt sinnade C och L.

Det är synd för Moderaterna. Och det är synd för Sverige. Landet behöver fortsatta liberala reformer – fler än de som januariavtalet ger – och det sker bäst med en borgerlig statsminister.