Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Är det nu som Löfven borde ringa Godner?

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätter att regera Sverige innebär inte att regerandet kommer att tugga på i samma hjulspår som under de senaste fyra åren.

Tvärtom. Den överenskommelse som de bägge regeringspartierna slutit med Centerpartiet och Liberalerna om ett budgetsamarbete och med 73 punkter sakpolitik garanterar att den politiska färdriktningen leder mot mitten.

Anmäl text- och faktafel

Det är därför varken troligt eller lämpligt att statsminister Stefan Löfven (S), med så förändrade förutsättningar, behåller sin tidigare regering intakt. En ny kurs kräver ett nytt lag.

Dessutom bildas den nya regeringen utifrån ett valresultat där Miljöpartiet tappade nästan 50 procent av sina väljare jämfört med 2014 och klarade fyraprocentsspärren med liten marginal (4,4 procent). Att ett försvagat MP ska kunna behålla sex ministerposter är föga troligt.

Även S-ministrar behöver bytas ut.

Inte minst för att ansvarig minister måste stå upp för regeringens förslag. Som ett exempel har Ardalan Shekarabi (S), som civilminister, lagt stor kraft åt att försvara Vänsterpartiets idé om ett vinstförbud för välfärdsföretag och därmed begränsa valfriheten för svenskarna. I den nya överenskommelsen mellan S, C, L och MP ska regeringen göra helt om, nu är inte längre valfrihet och privat företagsamhet av ondo utan (som punkt 9 i överenskommelsen säger) det ”behövs en mångfald av aktörer och goda villkor för enskilt drivna verksamheter inom välfärden som underlättar den enskildes aktiva val”.

Det gör det omöjligt för Shekarabi, han har noll trovärdighet om det blir han som skulle få ansvaret för att driva denna fråga.

Men vilka ska då in i stället? Två namn som nämnts i ministerspekulationerna är Anders Ygeman (S) och Aida Hadzialic (S). Bägge satt i Löfvenregeringen men avgick av olika skäl under mandatperioden. De kan komma tillbaka.

Ministererfarenhet i all ära, Stefan Löfven har tidigare visat att han även sätter värde på kommunpolitisk erfarenhet. Få uppdrag ger en så bred bas, eftersom du hanterar ett helt spektrum av frågor. Bland andra försvarsminister Peter Hultqvist (S), miljöminister Karolina Skog (MP) och migrationsminister Heléne Fritzon (S) har kommunalrådserfarenhet.

Här kommer man osökt att tänka på Boel Godner (S), Södertäljes kommunstyrelseordförande sedan 2011 och dessutom utsedd till Årets politiker 2018. Särskilt i ett läge när migrationsministerposten är ledig – Fritzon blir Socialdemokraternas toppkandidat i Europaparlamentsvalet.

Boel Godner har bredden, men det är hennes spetskunskaper som gör det intressant att tala om en eventuell ministerpost.

Under sina sju år som kommunstyrelseordförande har Godner medverkat till att vända ständiga underskott till stadiga överskott, sett till att skolresultaten förbättrats och minskat försörjningsstödsbördan. Bland annat.

Boel Godner har bredden, men det är hennes spetskunskaper som gör det intressant att tala om en eventuell ministerpost. Kunskaper som kan komma väl till pass i den kommande regeringen. Det är då punkt 43 i fyrpartiöverenskommelsen det handlar om. Den lyder: ”Förändra EBO”.

Få svenska politiker är lika insatta och pålästa när det gäller lagen om eget boende, Ebo, och de konsekvenser som lagen medfört för såväl enskilda individer som samhället och kommuner.

I överenskommelsens text talas om vikten av ”ett socialt hållbart eget boende för asylsökande” och att den asylsökande som ändå bosätter sig i ett socioekonomiskt utsatt område ”inte ska ha rätt till dagersättning”.

Det är en blåkopia av det som Södertälje kommun under ledning av Boel Godner drivit. Ingen svensk socialdemokrat skulle med större trovärdighet kunna ta ministeransvar för detta.

På fredagsförmiddagen kommer riksdagen rösta ja till Stefan Löfven (S) som statsminister. På måndag lägger han fram sin regeringsförklaring – och presenterar sin ministeruppställning. Finns Boel Godner med då?