Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Åkesson blundar när Söder sorterar människor

Allt eftersom Sverigedemokraterna har vuxit sig större har partiet försökt tvätta bort den rasism och främlingsfientlighet som har funnits med från starten. Ja, som utgjorde själva grunden till att partiet bildades för 30 år sedan av bland andra gamla avdankade nazister och andra nationalister.

På hösten 2012 manifesterade partiledaren Jimmie Åkesson (SD) detta tvättande när han, i ett brev till SD-folket, lanserade partiets nolltolerans. I brevet var Åkesson tydlig mot de extremister, rasister, rättshaverister och andra som fanns i partiet att sådana ståndpunkter inte (längre) accepterades och uppmaningen till den som bryter mot nolltoleransen var tydlig: antingen hoppar du av eller så blir du utesluten.

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) och det övriga ledargarnityret påstår att partiets nolltolerans fungerar – och konstaterar ofta att det inte finns något parti som har uteslutit så många medlemmar.

Det säger inte mycket. Strömmen av SD-företrädare som är föremål för uteslutning tycks aldrig sina.

Men framför allt: nolltoleransen fungerar inte eftersom den uppenbart inte gäller lika för alla.

Som för Björn Söder (SD). Då slår Jimmie Åkesson dövörat till.

Björn Söder har varit sverigedemokrat så länge att han var med när partiet fortfarande höll linjen att personer som var adopterade från ett utomeuropeiskt land aldrig kan bli svenskar. Då stod hudfärg, ögonfärg och hårfärg högt på Sverigedemokraternas agenda.

Just där har SD bytt fot. Men på andra håll är allt sig förfärande likt.

När Sveriges andre vice talman ännu en gång hävdar att samer och judar ”har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar” så är det ståndpunkter som är såväl gamla som unkna.

Att dela upp människor i ett vi och ett dom är fundamentet för all rasism. Men en människa är inte enbart antingen–eller. En människa kan självklart vara både–och.

Redan 2014 torgförde Söder dessa tankar i en intervju med Dagens Nyheter, och nu upprepar han dem igen. Det är på Centerpartiets facebooksida som Björn Söder skrev ovanstående. Där hävdar han även att Annie Lööf (C) ”förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar”.

Lööf svarade på twitter det självklara ”som medborgare i Sverige är man svensk, alldeles oavsett om man tillhör en av våra nationella minoriteter eller ej”.

En människa kan vara både jude och svensk, same och svensk, assyrier/syrian och svensk, kurd och svensk. Och så vidare – i alla möjliga kombinationer.

Och framför allt är det varje enskild individ själv som har rådighet över detta. Det finns inget tolkningsföreträde för Björn Söder eller Sverigedemokraterna (eller Annie Lööf och Centerpartiet för den delen). Varje person kan ha många olika identiteter. Samtidigt. Utan att de olika delarna på något vis är mindre betydelsefulla, mindre värda.

Att dela upp människor i ett vi och ett dom är fundamentet för all rasism. Men en människa är inte enbart antingen–eller. En människa kan självklart vara både–och.

För det är just detta som Björn Söders resonemang kokar ner till – en människas värde. Björn Söder bedömer människor efter en särskild måttstock, som om det skulle finnas ett mått för vem som kan vara ”riktig svensk”. Samer och judar göre sig uppenbarligen icke besvär.

Det är fel – det är så uppåt väggarna fel.

Hur länge kan Jimmie Åkesson fortsätta blunda?