Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tom Tits elcykel till Kina

Har du cyklat på Tom Tits elcykel? Nu får fler chansen.
Micke Palins skapelse är med på världsutställningen i Shanghai.

Världsutställningen i Shanghai har hållbar utveckling som tema och när den svenska montern skulle planeras tillfrågades Tom Tit.

– Det är knappast den mest spektakulära saken på utställningen, men den är pedagogisk och interaktiv, förklarar Micke Palin, som jobbar på experimentverkstaden. Om du kopplar på ljus eller ljud, eller laddar din mobiltelefon medan du cyklar blir det tydligt tyngre.

Nu är det inte samma elgenererande cykel som står på Tom Tit som kommer att finnas i Kina under världsutställningen.

– Nej, vi skickade en annan cykel. Det är faktiskt min mammas gamla träningscykel från 60- eller 70-talet, som vi byggt om.

Själva idén med cykeln är att man ska tillverka sin egen el. Genom att trampa på ordentligt på hojen på världsutställningen tänds lampor upp. Lampor som sitter i fönstren på en tavla föreställande Turning Torso. Och det ska också gå att ladda sin mobiltelefon genom trampkraft.

– Jag har funderat en del på det där. Man borde kunna framställa datorer eller tv-spel som drivs genom att de som spelar trampar fram elen.

Då skulle barnen må bättre, säger den forne teknikläraren Micke Palin med ett leende.