Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tom Tit vill ställa ut kändisar efter döden

”Body worlds”-utställningen kommer tillbaka i permanent form. Kända politiker har redan gått med på att donera sina kroppar och nu hoppas Tom Tit kunna locka stans största kändis med hans egna garageportar.

Nyligen kunde LT berätta att kommunen köpt in Björn Borgs garageportar för 150 000 kronor. Affären satte fart på spekulationerna kring planerna på ett idrottsmuseum med en permanent utställning om Björn Borg. Men kommunen nekade till att några såna planer skulle vara på väg att förverkligas.

LT kan nu avslöja att portarna i stället är tänkta att hamna hos Tom Tit som ett led i en plan för att vända anläggningens sjunkande besökssiffror och vikande ekonomi.

Där är det tänkt att de ska användas som lockbete för att skaffa ett riktigt dragplåster när den kontroversiella ”Body worlds”-utställningen som gästade för ett par år sedan permanentas.

Utställningen, som visar döda människokroppar som bevarats genom så kallad plastinering, väckte debatt och kritik när den kom till Södertälje och Tom Tit.

Samtidigt slog den besöksrekord och lockade en helt ny publik till stan.

Museets förhoppning är nu att kunna locka Björn Borg att donera sin kropp genom att erbjuda honom en plats framför den garageport som var starten av hans karriär.

– Det är ingen hemlighet att vi länge har försökt få till stånd ett samarbete med Björn Borg. Vi är glada att ha kommit på en idé som kan leda till ett samarbete som sträcker sig över lång tid, säger Björn Edlund, vd på Tom Tit.

Planerna är ännu så länge i sin linda och företaget har inte hunnit ställa frågan till Borg ännu.

För att visa projektets seriositet har man redan knutit flera kända Södertäljebor till sig, bland annat några mycket framträdande politiker.

– Jag tycker det är en bra idé som jag tror kan bidra till att verkligen sätta Södertälje på kartan, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, som är en av dem som valt att donera sin kropp.

Mats Pertoft, riksdagsman för MP, har också blivit tillfrågad och har valt att medverka.

– Jag tycker om tanken på att kunna fortsätta verka för Södertäljes bästa även långt in i framtiden, och jag gillar den pedagogiska ambitionen. Men jag tycker också att det här är ett utmärkt tillfälle att lyfta fram kretsloppstanken som är viktig för mig, säger han och berättar att han kommer att medverka på sitt eget sätt.

– Min kropp ska obehandlad finnas i en glaskista och på så vis ska alla kunna följa de naturliga och vackra processer som äger rum i en människokropp efter döden. Hur kroppen omvandlas och utgör grunden för nytt liv. Det kommer att bli magnifikt, säger han.

Så går det till

Liken omvandlas till plast genom den speciella plastinationstekniken. Först sprutas formalin in i artär­erna för att döda samtliga bakterier och på kemisk väg förhindra vävnadernas sönderfall. Sedan friläggs de anatomiska strukturerna. Själva plastinationen börjar med att kropparna läggs i ett acetonbad, sedan i flytande silikonkautschuk. Därefter görs det silikonfyllda preparatet stelt med hjälp av gas.

Källa: Läkartidningen