Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tom Tit fylls av likdelar

Världsutställningen Body worlds är på väg till Sverige, Södertälje och Tom Tit. Den har hyllats och kritiserats, den har setts av över 30 miljoner människor över hela världen. – Världens mest kringresta utställning, jättekul att vi kan visa den, säger Tom Tits vd Björn Edlund.

En stor utställning om människokroppen. Uppbyggd av avlidnas kroppar som visas upp i tvärsnitt och detalj. Den har fascinerat men även väckt anstöt, kritiker har talat om en ”freak show”.

Utställningen ger en frapperande insyn i den fantastiska konstruktion som människokroppen är. Body worlds är skapad av den kontroversielle tyske patologen Gunter von Hagens. 

– Visst, utställningen består av verkliga människokroppar. Hela kroppar eller kroppsdelar som i minsta detalj avslöjar hur vi ser ut under ytan. Den är omdiskuterad men eftersom Tom Tit lägger fokus på människa och hälsa passar den här utställningen perfekt hos oss, säger Björn Edlund.

Inga betänkligheter kring att visa upp specialbehandlade kroppar efter avlidna människor?– Nej, vi har lagt ned en omfattande research och fått verifierat att donatorerna verkligen haft full vetskap om vad man gett sig in på. Vi har också noga diskuterat igenom detta själva och med vår styrelse. Jag tycker även att det ligger en respekt för medmänniskan i vetskapen om att vi alla ser i stort sett likadana ut, säger Björn Edlund och tillägger:

– Utställningen var mer kontroversiell i början, för åtta år sedan. Nu har omvärlden vant sig och accepterat den som en del inom forskning och utbildning. Vi visar Body world i ett utbildningssyfte. Notera även att den till oss kommer direkt från katolska Rom, utan att den där gett upphov till några större reaktioner, säger Björn Edlund. 

Upphovsmannen doktor von Hagens har lyckats med främst två saker:

Han har skapat ett särskilt donationsprogram för människor som är villiga att donera sina kroppar till vetenskaplig forskning, utbildning och von Hagens eget Institut für plastination (IFP). Idag har man över 8000 registrerade donatorer, de flesta från Tyskland men det finns donatorer över hela Europa.

Gunther von Hagens har utvecklat den så kallade plastinationstekniken, en balsameringsmetod i plast. Den ”fryser” och bevarar kroppsvätskor, kroppsdelar in i minsta muskel, sena och blodkärl.

– Man kan se exakt hur en lunga tillhörande en rökare ser ut och jämföra den med en opåverkad lunga. Man kan se tillståndet i en stukad fot, en fotledsvrickning eller betrakta skadorna i ett sargat knä. Intressant anatomi för invånarna i den fantastiska idrottsstaden Södertälje, kommenterar Björn Edlund.

Utställningen invigs den 20 juli.