Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolv år som riksdagsledamot för svenska folket och Södertälje

I dag tisdag gör jag min sista dag som riksdagsledamot för Miljöpartiet. Efter nästan tolv år slutar jag nu och ställer inte upp till omval. Inom Miljöpartiet har vi en princip om att tolv år på samma post räcker. Tyvärr är vi fortfarande ensamma bland svenska partier om att på detta sätt effektivt förhindra långsitteri.

Att av svenska folket väljas till ledamot i Sveriges riksdag är ett hedersuppdrag, ett av de finaste man kan få. Jag har fått denna ära och dessutom varit Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson i riksdagens utbildningsutskottet, skattepolitisk talesperson i skatteutskottet, rättspolitisk talesperson i justitieutskottet och arbetande ersättare i finansutskottet.

Hedrande, spännande och otroligt stimulerande.

Ett av de absolut mest spännande och största ögonblicken i mitt riksdagsarbete var den 11 mars 2010 då riksdagen tog beslut om att erkänna Seyfo

I riksdagen har jag under dessa tolv år bland annat skrivit 571 motioner, lagt 50 interpellationer och ställt 76 skriftliga frågor till olika statsråd. Dessutom otaliga möten i utskotten, med olika personer samt visningar av riksdagshuset för besöksgrupper, inte minst skolklasser från Södertälje. Att vara riksdagsledamot är ett mycket arbetsintensivt uppdrag. Man är alltid i tjänst, dygnet runt, året runt och ska alltid vara nåbar, såväl för väljare/medborgare och media.

Ett av de absolut mest spännande och största ögonblicken i mitt riksdagsarbete var den 11 mars 2010 då riksdagen tog beslut om att erkänna Seyfo, folkmordet 1915 på armenier, kaldéer, assyrier/syrianer och pontiska greker med 131 röster mot 130. För mig som miljöpartistiskt kommunalråd från Södertälje var erkännandet av folkmordet Seyfo en självklar fråga att ta med mig hemifrån Södertälje när jag valdes in i riksdagen 2006.

Då hade arbetet med att lägga partiöverskridande motioner för erkännandet av Seyfo legat nere några år, men tillsammans med min socialdemokratiska riksdagskollega Yilmaz Kerimo återupptog jag denna tradition och som ledde fram till att riksdagen med en rösts övervikt röstade ja till att erkänna folkmordet.

Den då styrande alliansregeringen ville inte erkänna folkmordet. Alla ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade ja. Enstaka ledamöter från kristdemokraterna och liberalerna samt en moderat röstade också för. Apropå den moderate ledamoten var han kollega med mig i utbildningsutskottet och i stort sett okunnig om folkmordet men tack vare några timmars diskussion och övertalning lyckades jag få honom att förstå betydelsen att rösta för erkännandet, och i och med att vi vann med endast en rösts övervikt blev det hans röst som avgjorde omröstningen.

Men det är inte ofta som riksdagsarbetet är så dramatiskt. Jag vill också nämna några frågor som jag har arbetat mycket med under dessa tolv år. Arbetet med friskolekommittén tog mycket tid och förhandlingsarbete. Först ett långt arbete med alla åtta partier och sedan slutförhandlingar med de partier – Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna – som var villiga att delta i en blocköverskridande överenskommelse. Jag var mycket nöjd och stolt över att vi i augusti 2013 kunde presentera en gemensam överenskommelse med syfte att stabilisera skol- och friskolesektorn. Det mesta av våra resultat har därefter tagits omhand och omvandlats till lagar och förordningar.

En aktuell fråga som jag har arbetat mycket med i justitieutskottet under denna min sista period är den så kallade samtyckeslagstiftningen. Den ligger nu på riksdagens bord och ska preliminärt träda i kraft 1 juli. En lagstiftning som kommer att tydliggöra att ett nej alltid är ett nej när det gäller sexuell samvaro, som skärper straffen för förövarna och som stärka offrets ställning i rättsprocessen. Ett stort steg framåt mot ett feministiskt rättvist och jämställt samhälle.

Det har varit 12 händelserika år. Jag vill tacka alla Södertäljebor som har givit mig sitt förtroende i riksdagsvalen och hoppas att vi kan fortsätta att förändra vårt fina samhälle vidare, mot en jämställd, solidarisk och rättvis ekologiskt hållbar värld.

Mats Pertoft (MP)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel