Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tokbrodöser intar stadshuset

– Vi var besvikna över att inte ha fått den plats vi förtjänade i konsthallen förra året. Men nu lär vi synas. Broderigruppen Tokbrodöserna har samlingsutställning i stadshusfoajén över jul och nyår.

Annons
Broderigruppen Tokbrodöserna har en samlingsutställning i stadshusfoajén, och i bakgruden hänger det stora Södertäljeverket. Från vänster: Birgitta Norring, Christina Hillemar, Ulla Östlund, Margit Holmer, Ann-Katrin Larsson, Ulla Howding och Synnöve Andersson.

Synnöve Andersson, en av tolv broderande kvinnor i gruppen Tokbrodöserna, visar stolt upp samlingsverket ”Södertälje” – ett av verken som inte fick plats när det visades broderikonst i konsthallen förra året.

–Den passar perfekt här. Ja, den får gärna bli kvar i stadshuset efter utställningen, säger hon om de gobelängliknande broderierna som förutom en bokstav också innehåller Södertäljemotiv.

En gång i månaden under nio års tid har de tolv kvinnorna träffats för att inspireras och utvecklas inom broderikonsten.

– Oftast har vi ett tema man ska arbeta utifrån, säger Ann-Katrin Larsson och visar upp olika broderier som utgått från samma fotografi. Sen sitter man hemma och arbetar, ibland mycket, ibland mindre.

Bland vackra kuddar, finurligt sydda tavlor och tygsatta durkslag står också ett arbetsbord. Med nål och tråd, tyg och garn.

– Vi kommer att vara här ganska mycket. Så det blir som en workshop för dem som är intresserade, säger Synnöve Andersson. Syftet med föreningen är ju att bevara och sprida det fria broderiet.

Annons