Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog hand om sonen själv – fick 700 000 kronor av Elma

Den 62-åriga kvinnan jobbade deltid och hade en handikappad son. Men hon ville inte ha främmande assistenter i bostaden och gjorde en deal med Elma. Nu riskerar hon fängelse.

Det menar åklagarna som åtalat kvinnan för grovt bedrägeri och osant intygande. Hon är en av 35 åtalade i assistanshärvan.

Den nu 62-åriga kvinnans handikappade son är beviljad assistans dygnet runt samt dubbel assistans under 7,5 timmar per dygn. Men kvinnan, som jobbar deltid, ville inte ha främmande assistenter i hemmet dygnet runt. Hon kontaktade Elmas ägare 2007 och erbjöd sig att ta hand om sonen själv. Det var inga problem. Hon drog ett tungt lass, enligt åklagarna, fram till den 6 november 2012 då polisen slog till och grep kvinnan och flera andra.

Utredningen visade att Elmas ägare hade kompenserat henne med en pensionsinsättning på 700 000 kronor. Han erbjöd henne även städhjälp via sitt andra bolag och reparerade hennes bil via en släktings firma. Nu riskerar hon fängelse i två–tre år.

I förhör har hon sagt att hon fyllt i tidrapporter in blanko till Elmas ägare. Enligt åklagaren har han sen skrivit dit bluffassistenters namn och skickat in. Enligt åklagarna har 3 129 529 kronor utbetalats från FK och åklagarna menar att sonen drabbats genom att inte få alla assistanstimmar han beviljats.