Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobias Samuelsson: Det finns alltid plats för Anders Ygeman

I januari petades ministern för högre utbildning och forskning, socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson, när statsminister Stefan Löfven ombildade sin regering.

Det var för många stockholmare i regeringen, lämnade Löfven som skäl i avslutningssamtalet. I stället blev det örebroaren Matilda Ernkrans som tog över ministerposten.

Ingen av de manliga stockholmarna fick dock lämna, tvärtom gjorde stockholmsbördige Anders Ygeman – som fick gå i juli 2017 i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen – statsrådscomeback.

Hellmark Knutssons historia kommer upp till ytan i samband med en strid på annat håll i rörelsen, i ungdomsförbundet SSU.

Fram till i våras var Alva Dahn ordförande för SSU:s största distrikt, Stockholms län. Hon kandiderade till förbundsstyrelsen, men blev aldrig föreslagen. Samtidigt som hon meddelar på Facebook att hon har gjort sitt i SSU riktar hon kritik mot patriarkala strukturer som hon menar står i vägen för kvinnor i förbundet.

I en kommentar till inlägget skriver Hellmark Knutsson bland annat:

”Tyvärr lyckas vi inte bryta den grabbiga nätverksstruktur som vi har i SSU och i partiet. Deras nätverk och gäng återskapas i varje ny generation och lyckas gång på gång flytta bort starka och självständiga kvinnor.”

Fram träder en bild av en rörelse där det är kvinnorna som offras samtidigt som männen sitter kvar när det ska förnyas eller förändras i socialdemokratins maktled. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad känner inte igen sig i beskrivningen, men nog väcker den frågor om hur det är ställt med partikulturen.

Anders Ygeman visar också att ingen man kan sitta kvar som han.

Efter att ha tvingats bort under en av Sveriges största it-skandaler, kunde han efter bara ett och ett halvt år i frysboxen komma tillbaka som minister. Andra stockholmare får lämna för att få geografisk spridning bland ministrarna, men för Årstabon Ygeman står dörren till Rosenbad alltid öppen.

Anmäl text- och faktafel