Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobias ”dansikal” går som en dans på rosor

I höstas hade Tobias Karlsson premiär för sin Sverigeturné på Estrad. – Vi hade en superstart på turnén här i Södertälje. Det är jättekul att vara tillbaka i mars, säger Tobias som återigen tar Södertälje som startpunkt för nya framgångar.

Föreställningen ”En dans på rosor” har närmast blivit kultförklarad – det finns de som har sett den fem sex gånger. Med pardans och en berättelse om allas rätt att få vara som de är har Tobias skapat en ”dansikal” – en blandning mellan musikal och dansshow.

Efter föreställningen tar Tobias och danskompaniet sig tid att möta publiken. Historien i ”En dans på rosor” väcker känslor och får människor att våga prata.

– Det finns så många solskenshistorier. Folk gråter efteråt, säger Tobias.

– Det är första gången en show med pardans berättar en historia. Så fort man rör någon händer det något i det mötet. Det känns ända ut i publiken.

Snart drar ”Let’s dance” i gång på tv igen. Tobias är inte med längre men flera av dansarna i showen är det. För dem blir det tävling i tv på fredagen och sedan ”En dans på rosor” på lördagen.

– Dansarna är exceptionellt duktiga. De är proffs, tycker Tobias.

– I början var dansarna tio individualister. Det är häftigt att vi nu har växt ihop. Och vi och publiken blir ett, säger Tobias.

”En dans på rosor” nominerades till ”Årets scen” på QX-galan. Det var oväntat.

– Jag dansade av glädje i vardagsrummet hos pappa, minns Tobias.

Det blev Alcazars show ”Disco defender” som tog hem priset.

Men ärligt talat, dansar inte du bättre än Andreas Lundstedt?

– Absolut! Han har inte en chans där, säger Tobias med ett skratt och berättar att Andreas och han är goda vänner och båda var väldigt nervösa inför prisutdelningen.

Tobias har även varit nominerad till ”Årets inspiratör 2016”, ett nyinstiftat pris som 1,6- och 2,6-mijonersklubben ligger bakom. Där kom han trea.

– Jag har föreläst mycket de senaste fyra åren. Jag föreläser om att våga drömma, utanförskap och sexuell förvirring.

Arbetet med ”En dans på rosor” har lärt honom att våga fokusera på en sak för att uppnå den.

– När jag bestämt mig för något och ser det där målet är det enklare att nå dit. Jag sållar bort saker och får då mer energi att hämta.

Energi är det inget som Tobias saknar. Han är lika uttrycksfull och snabb i sitt sätt att tala som han är skicklig när det gäller dans. Han har ett fullspäckat schema med föreläsningar, dansundervisning och showen. Det finns många trådar att spinna vidare på. För att hinna med allt har han god hjälp av Lena Schulte som är hans projektledare.

– Hon är så fantastiskt begåvad, jag är en kreatör. Hon är som en bläckfisk och håller koll på allt. Det gör mig trygg och lugn.

Hinner du tänka efter vad du vill göra?

– Det är det svåraste av allt! säger Tobias och förklarar att han har haft tid att fundera under jul och nyår över vad han vill göra framöver.

– Jag är stolt att det har gått från en tanke till en verklig show. Det jag har lärt mig på resan är att det är viktigt att vara konkret. Det gäller att avsätta tid till det, säger Tobias.

– Nu finns det inget hinder att ta showen ut i världen. Eller att göra en ny föreställning med en annan historia, berättar Tobias.

Att ta ”En dans till rosor” ut i Europa kan bli verklighet till hösten. En preliminär turnéplan finns redan. Tobias har inte bestämt sig ännu. Han har tidigare dansat huvudrollen i “Burn the floor” i Las Vegas och tror att ”En dans på rosor” skulle passa bra i the Sin city.

Vågar du verkligen drömma om att ta showen till Las Vegas?

– Ja, det vågar jag, säger Tobias som blir eftertänksam en kort stund.

– Jag tror det kan funka, jag har lite kontakter.