Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjurrusets svar på kommunens inbjudan

Södertäljes försök att erbjuda en alternativ plats istället för Almnäs föll inte i god jord. Stortävlingen Tjurruset tackar nej.– Vi får jaga vidare någon annanstans, säger Bengt Jansson på Marathongruppen.

Nej, Södertälje kommuns inbjudan och välkomnande av den leriga löpartävlingen Tjurruset, sprack. Det var Almnäs som arrangören ville åt, inte Vasa.

– Många har verkligen försökt i kommunen, men den mark vi blivit erbjuden är inte bra nog. Almnäs var så perfekt, och vi ville verkligen tillbaka dit. Där fanns allt det vi behövde, kärr, sjöar, backar, samt stora parkeringsytor och bra kommunikationer, säger Bengt Jansson från arrangören Marathongruppen.

2014 arrangerades Tjurruset på Almnäs, något som blev en succé med över 11 000 deltagare under två dagar.

Men jaktlaget, som har jaktarrendet på kommunens mark i Almnäs, samt kommunens viltvårdare menade att viltet tagit skada av tävlingen 2014. Så 2015 blev det nej från markupplåtelseavdelningen, efter rekommendationer från viltvårdaren. Marathongruppen gav sig dock inte utan kom med en ny intresseanmälan 2016, denan gång via Destination Södertälje.

– Vi fick nej på Almnäs, och nu är det av miljö- och bygghänsyn också. Vi hade verkligen hoppats kunna få arrangera tävlingen på Almnäs innan man börjar bygga på allvar där, säger Bengt Jansson.

Södertälje kommun erbjöd arrangörerna en annan mark, den på andra sidan sjön, mellan Tveta och Vasa där det finns mindre vilt, inga byggplaner och närhet till parkering (Scaniarinken).

– Mycket är bra, men vår banläggare Micke Hill menar att det inte går att få till det koncept vi vill åt, en riktigt utmanande bana med endast naturliga hinder. Tyvärr. Så nu får vi jaga vidare någon annanstans, närmast är det Botkyrka eller Österåker.

– Även om fritids-sidan är positiv, räcker det inte när det finns andra intressen.

Tävlingen Tjurruset arrangeras årligen i Stockholms län, alltid i början av oktober för att det ska vara lerigt och lite tjurigt. Att ta sig fram en mil över stock och sten, leriga stigar och kärr är en utmaning som lockat många deltagare de senaste åren.

– Vi vill vara i Stockholmstrakten för att det är enklare för oss som arrangörer, samt att det är enklast att få många deltagare. Vi räknar med att över 50 procent kommer från länet.

– Men det är inte så lätt att hitta utmanande och bra banor i Stockholm. Almnäs är hittills den bästa tävlingsplatsen.

Läs även: Tjurruset tvingades betala jaktlaget

SNO: Det handlar inte bara om Tjurruset

Definitivt stopp för Tjurruset i Almnäs