Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjurruset tvingades betala jaktlaget

Varför betalade Tjurruset för att använda marken på Almnäs 2014, betalar jaktlaget verkligen fullt pris för arrendet, och är arrangören intresserad av ersättningsmarken vid Vasa? Frågorna kring Tjurruset hopar sig.

Annons

”Ska ett gäng jägare, där de flesta inte bor i kommunen, få sätta stopp för tävlingar och övrigt friluftsliv?” frågar sig en läsare sedan det visat sig att löpartävlingen Tjurruset inte heller i år får tillträde till Almnäs jaktlags mark vid Almnäs. Men kommunen har nu erbjudit mark på andra sidan Måsnaren, vid Vasa, norr om koloniområdena, till tävlingen:

”Tjurruset är varmt välkommet till Södertälje. Vi vill gärna ha fler och stora evenemang” skriver näringslivschefen Karin Voltaire i ”välkomstbrevet” till Marathongruppen.

När tävlingen arrangerades på Almnäs 2014 var det över 10 000 deltagare. Förra året, på norra Djurgården eftersom att arrangören fick nej till Almnäs och tackade nej till Vasa-området, var det 14 000 deltagare.

Formellt sett är det samhällsbyggnadskontorets upplåtelse- och tillståndsavdelning som sagt nej, dels efter att ha rådfrågat kommunens viltvårdare, dels för att förhållanden på gamla regementsområdet förändrats då detaljplanerna vunnit laga kraft.

– Vi har samrått med flera, vår skogsförvaltare, viltvårdare, våra arrendatorer, Peab samt miljökontoret, för att belysa flera aspekter och föreslå den bästa platsen, och Vasa-Tveta är det bästa vi kan erbjuda på kommunal mark, säger Annika Linde, chef på markupplåtelse.

I jakträttsavtalet står det att Almnäs ska betala 101 000 kronor i avgäld per år till kommunen, men eftersom första året av avtalet blev försenat 2013 sänktes avgälden till 62 500, och den summan har, vad LT kan se, knappt korrigerats sedan dess.

Däremot tog jaktlaget betalt av Tjurruset för att de skulle få använda marken 2014.

– Det stämmer att vi betalade, ett femsiffrigt belopp, bekräftar Bengt Jansson hos arrangören Marathongruppen.

– Vi hade liksom inget val, då de krävde pengar av oss i ett sent skede. Vi svalde det, vi var lite lätt stressade i det läget.

I avtalet mellan jaktlaget och kommunen står det inte bara ”Nyttjanderättshavaren ska visa hänsyn till det rörliga friluftslivet” utan också: ”Nyttjanderättshavaren är skyldig att utan ersättning tåla den tillfälliga inskränkningen i jakten som kan föranledas av avverkningar, transporter eller annat nyttjande av marken”, vilket borde kunna motsvara en idrottstävling.

Och det står ingenting om att ta in ersättningsavgift för detta.

– Självklart återställer vi marken efteråt, förklarar Bengt Jansson, som ännu inte tagit beslut om den erbjudna ersättningsplatsen Vasa är bra nog för stortävlingen.

”Finns inget kommunens jaktlag”

– Jaktlaget påverkar inte om det blir tävling, eller inte. Det är viltvårdande orsaker och markägare som bestämmer.

Gruppledaren Tage Gripenstam (C), och medlem i Almnäs jaktlag ryter till.

Nej, det blir ingen löpartävling, Tjurruset, på Almnäs i år heller. Men det är inte, som Marathon-gruppens Tommie Nordh menar, jaktlagets fel. Det menar Tage Gripenstam.

– Personligen skulle jag gärna ta emot tävlingen till Södertälje. Men nu tycker inte markägaren (kommunen) att Almnäs är en bra plats. Nej, vi har ingen lust att stå vid skampålen, säger Tage Gripenstam, gruppledare för Centern i kommunfullmäktige, och mottagare av jaktlagets post.

Finns det en anledning till att Almnäs jaktlag är ”kommunens jaktlag”?

– Vi kallar oss inte det, jag vet inte vad andra kallar oss.

Påverkades jakten 2014 efter att Tjurruset avgjorts på er jaktmark?

– Självklart, oerhört mycket. Nästan som när det var orienteringstävling där.

Hur många är ni i jaktlaget?

– För närvarande är vi 25, eller om det är 27 medlemmar. En är kvinna.

Vad jag förstår betalar ni inte fullt jaktarrende. Varför?

– Vi betalar 65 000 om året i ett femårsavtal. Anledningen till att vi inte betalar fullt ut är alla intrång vi har på marken.