Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejjour får pengar för att starta killjour

Tjejjouren Juventas systrar i Södertälje får 600 000 kronor i statliga medel för att främja killars och mäns psykiska hälsa.– Det finns ett stort behov bland unga killar att bli sedda, säger Gunilla Berg, verksamhetsansvarig.

Annons

På måndagen delade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ut nio miljoner kronor till 22 organisationer. Pengarna ska gå till jämställdhetsprojekt och ett återkommande tema är "män".

Bland de organisationer som får dela på pengarna finns tjejjouren Juventas systrar i Södertälje som får 600 000 kronor som ska användas för att utveckla en syskonjour - en killjour.

– Vi kommer främst att använda pengarna för att anställa en, företrädelsevis manlig, projektledare, säger Gunilla Berg som är verksamhetsansvarig på tjejjouren.

Hon menar att det är på tiden att fler får upp ögonen för hur viktigt det är att arbeta med killar för ett mer jämställt samhälle och hon hoppas kunna bygga upp något liknande som finns i tjejjouren fast för killar.

Det kan till exempel vara att starta killgrupper, chattverksamhet och andra aktiviteter, men också att åka ut i klasser och prata med killar om saker som maskulinitetsnormer, våld och känslor.

– Det finns ett pockande behov för killar att prata om de här sakerna, säger Gunilla Berg, som har arbetat på Juventas systrar i tre år.

Rekryteringen kommer att starta inom de närmsta veckorna och man hoppas att kunna tillsätta den nya projektledaren i oktober.